Σελίδες

28 Απρ 2012

THINK YUMMY

Σπιτική Λεμονάδα


"Να’ χεις τη δροσιά της" μου ευχόταν η γιαγιά μου και πραγματικά η φρεσκοστυμμένη λεμονάδα πέρα από το απίστευτο χρώμα και άρωμά της, είναι για εμένα το πιο δροσιστικό ποτό στις πρώτες ζέστες της άνοιξης.

Δοκίμασα πολλές συνταγές σπιτικής λεμονάδας μέχρι να καταλήξω ότι η πιο ασφαλής δοσολογία για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα είναι ίσα μέρη ζάχαρης και χυμού λεμονιού.

Υλικά : 
  • Φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού 
  • Ζάχαρη (τόσα ποτήρια, όσα και ο χυμός του λεμονιού) 
  • Ξύσμα από 1/2 λεμόνι για κάθε ποτήρι χυμό λεμονιού 
  • Φύλλα μέντας ή δυόσμου για το γαρνίρισμα 
  • Λεπτοκομμένες φέτες λεμονιού ή lime για το γαρνίρισμα

Απαραίτητα εργαλεία:
  • Λεμονοστύφτης 
  • Τρίφτης 
  • Σουρωτήρι
  • 1 μεγάλο καθαρό μπολ 
  • Καθαρό μπουκάλι

Εκτέλεση*:
  1. Στύβουμε φρέσκα λεμόνια. 
  2. Σουρώνουμε το χυμό του λεμονιού και το μετράμε με ένα ποτήρι. 
  3. Βάζουμε όλο το φρεσκοστυμμένο χυμό σε ένα μεγάλο, καθαρό μπολ. 
  4. Μετράμε τόσα ποτήρια ζάχαρη, όσα και ο χυμός του λεμονιού. Δηλαδή, αν βάλαμε στο μπολ 3 ποτήρια χυμό λεμονιού, μετράμε 3 ποτήρια ζάχαρη. 
  5. Τρίβουμε τη φλούδα των λεμονιών και μετράμε ξύσμα από ½ λεμόνι για κάθε ποτήρι χυμού. 
  6. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα στο μπολ με το χυμό του λεμονιού. 
  7. Ανακατεύουμε ελαφρώς έως ότου να λιώσει η ζάχαρη. 
  8. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ώρες. 
  9. Βάζουμε τη λεμονάδα σε καθαρά μπουκάλια και τη διατηρούμε στο ψυγείο 4-5 ημέρες. 

 *Πηγή: gastronomos.gr

Σερβίρισμα:


  • Γεμίζουμε ποτήρια κατά το 1/3 με λεμονάδα και απογεμίζουμε με κρύο νερό και παγάκια.
  • Εναλλακτικά προσθέτουμε ανθρακούχο νερό, αντί για απλό επιτραπέζιο νερό και καλή χώνεψη! 
  • Φτιάχνουμε παγάκια με ξύσμα λεμονιού ή κομματάκια φράουλας, τα οποία απελευθερώνονται στο ποτήρι μόλις λειώσουν τα παγάκια. 
  • Ρυθμίζουμε την ένταση της γεύσης, γεμίζοντας το ποτήρι μας  λιγότερη ή περισσότερη λεμονάδα ή νερό. 
  • Γαρνίρουμε με φύλλα φρέσκου δυόσμου ή μέντας και λεπτοκομμένες φέτες λεμονιού ή λαϊμ.

Συμβουλές:
  • Στην περίπτωση που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το ξύσμα λεμονιού, επιλέγουμε ντόπια λεμόνια εποχής ή βιολογικά, καθώς τα λεμόνια εισαγωγής και μερικές φορές και τα ντόπια – κυρίως εκτός εποχής - κερώνονται, δηλαδή μετά τη συγκομιδή τους απολυμαίνονται με μυκητοκτόνα και επικαλύπτονται με παραφίνη. Έτσι, μεγιστοποιείται ο χρόνος συντήρησής τους.
  • Για να πάρουμε περισσότερο χυμό από τα λεμόνια, πριν τα στύψουμε, τα αφήνουμε να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου (αν τα έχουμε στο ψυγείο) και πριν τα κόψουμε, τα "ρολάρουμε" πιέζοντάς τα πάνω στον πάγκο εργασίας με την παλάμη μας, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς οι καρποί, ένδειξη πως έχουν "γεμίσει" με το χυμό τους. 
Καλή Επιτυχία!
Φωτογραφίες από: 1,2

2 σχόλια:

  1. Τη δροσιά του να'χεις. Ωραίο και εύκολο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι τέλεια! Οι φίλες μου ζήτησαν να τη φτιάξω ακόμα και τα Χριστούγεννα!

      Διαγραφή