Σελίδες

18 Σεπ 2012

THINK YUMMY

Frittata Λαχανικών



 Αγαπώ τις γρήγορες, ευέλικτες συνταγές που μου επιτρέπουν να φτιάξω κάτι νόστιμο μεσοβδόμαδα με ό,τι βρίσκεται διαθέσιμο στο ψυγείο μου.

Ας μη ξεγελιόμαστε όμως, η συνταγή της ημέρας δεν είναι γαλλική ομελέτα, δεν είναι ισπανική tortilla, αλλά είναι ιταλική frittata! Απαραίτητο συστατικό τα αβγά, ενώ για τα υπόλοιπα αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη….

Υλικά: 
  • 3 μεγάλα αβγά 
  • 3 ασπράδια αβγών 
  • 2 κ.σ. γάλα 
  • ½ κ.γλ. αλάτι 
  • ¼ κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 
  • ½ φλ. τυρί της αρεσκείας σας (φέτα, κεφαλογραβιέρα, edam, μοτσαρέλα κ.λπ.) 
  • 1 ½ κ.σ. ανάλατο βούτυρο 
  • 1 μικρό κολοκυθάκι, κομμένο σε λεπτές φέτες 
  • 1/3 φλ. κατεψυγμένο αρακά, ξεπαγωμένο 
  • 1 φλ. φρέσκο σπανάκι, καθαρό και ψιλοκομμένο 
  • ¼ φλ. κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (μόνο το τρυφερό πράσινο μέρος τους) 
  • 1 ½ κ.γλ. σκόρδο, ψιλοκομμένο 
  • ½ κ.γλ. φύλλα φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένα 
  • 2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο 
  • 1 κ.σ. κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα για το γαρνίρισμα

 Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C (στο grill).
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αβγά και τα ασπράδια, τα χτυπάμε με το σύρμα μαζί με το γάλα, ¼ κ.γλ. αλάτι και 1/8 κ.γλ. πιπέρι, μέχρι να αφρατέψουν και κρατάμε το μείγμα στην άκρη. 
  3. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. 
  4. Ρίχνουμε στο λιωμένο βούτυρο τα κολοκυθάκια και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με μία κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ελαφρώς καφέ χρώμα. 
  5. Προσθέτουμε τον αρακά , τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 2 λεπτά επιπλέον. 
  6. Προσθέτουμε το σκόρδο, το σπανάκι, το θυμάρι, ¼ κ.γλ. αλάτι, μία πρέζα πιπέρι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας με την κουτάλα μας για 1 περίπου λεπτό ακόμα. 
  7. Ανακατεύουμε 1 κ.σ. μαϊντανό και με το τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το μείγμα αβγών πάνω από τα λαχανικά. 
  8. Μαγειρεύουμε 3-4 λεπτά, ανασηκώνοντας με μία σπάτουλα σιλικόνης τα αβγά περιμετρικά στο τηγάνι για να μπαίνει το μείγμα αβγών κάτω από τα υλικά – χωρίς έτσι να χαλάμε την εμφάνιση της frittata στην επιφάνειά της - , μέχρι οι άκρες της frittata να αρχίσουν να σταθεροποιούνται, ενώ από πάνω είναι ακόμα ρευστή. 
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε την επιφάνεια της frittata με το τυρί που επιλέξαμε. 
  10. Βάζουμε το τηγάνι κάτω από το grill του προθερμασμένου φούρνου για 2-3 λεπτά μέχρις ότου τα αβγά φουσκώσουν ελαφρώς και το τυρί ροδίσει, προσέχοντας όμως μη στεγνώσει ή καεί η frittata μας. 
  11. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία (η frittata θα ξεφουσκώσει ελαφρώς). 
  12. Χαλαρώνουμε προσεκτικά τις άκρες με μία σπάτουλα και μεταφέρουμε τη frittata σε μία πιατέλα. 
  13. Γαρνίρουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό (1 κ.σ.) και τα υπόλοιπα κρεμμυδάκια (1 κ.σ.). 
  14. Κόβουμε σε τριγωνικά κομμάτια και σερβίρουμε.
Συμβουλές:
  •  Απαράβατος κανόνας για την επιτυχία της συνταγής είναι να σοτάρουμε όλα μας τα λαχανικά, ώστε να χάσουν όλα τους τα υγρά, πριν τα προσθέσουμε στο μείγμα αβγών. Θυμόμαστε πάντα ότι οι πατάτες ίσως θέλουν περισσότερο χρόνο μαγειρέματος από τα υπόλοιπα λαχανικά, ενώ τα μανιτάρια και τα κολοκυθάκια περιέχουν πολύ νερό.
  • Τα μικρότερα κομμάτια υλικών μαγειρεύονται πιο γρήγορα και χάνουν πιο εύκολα το νερό που περιέχουν. 
  • Σερβίρουμε τη frittata σε θερμοκρασία δωματίου σε τριγωνικά κομμάτια (όπως την πίτσα). Αποτελεί ιδανική λύση για brunch ή όταν έχουμε πολλούς καλεσμένους. 
  • Δεν πετάμε τυχόν περισσεύματα frittata, αλλά τα κάνουμε σάντουιτς για το γραφείο. Γεμίζουμε μακρόστενα ψωμάκια με μακρόστενα κομμάτια frittata και ροδέλες  ζουμερής ντομάτας, αφού πρώτα τα έχουμε αλείψει με ένα πλούσιο στρώμα μαγιονέζας. 
  • Αγαπημένος μου τρόπος σερβιρίσματος είναι σε ένα ξύλινο δίσκο κοπής, ξεφεύγοντας έτσι από τις συνηθισμένες πιατέλες σερβιρίσματος. 
  • Απολαμβάνουμε τη frittata με τη συνοδεία ενός λευκού ή ροζέ κρασιού και μίας ελαφριάς σαλάτας με πράσινες και κόκκινες λόλες, ντοματίνια και μία ελαφριά vinaigrette. 
  • Μπορούμε να εναλλάσσουμε τα λαχανικά της συνταγής ανάλογα με την εποχή και τις προτιμήσεις μας, κρατώντας πάντα ως βασικό συστατικό τα αβγά. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε στη frittata αλλαντικά. Εάν κρατήσουμε ως βασικά συστατικά τα αβγά και τις πατάτες, τότε έχουμε μία ισπανική tortilla! 
  • Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τη frittata με την ομελέτα, καθώς κατά την παρασκευή της ομελέτας μαγειρεύουμε το μείγμα αβγού, στη συνέχεια το διπλώνουμε γύρω από τη γέμιση της επιλογής μας και τη σερβίρουμε αμέσως ολόκληρη (μία μερίδα) και ζεστή, ενώ κατά την παρασκευή της frittata μαγειρεύουμε όλα τα υλικά μαζί στο τηγάνι, τελειώνουμε το μαγείρεμα στο φούρνο (grill) και τη σερβίρουμε σε κομμάτια (πολλές μερίδες) σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή Επιτυχία!

Φωτογραφία από: 1














14 Σεπ 2012

THINK OUTBOX

Κλασική λογοτεχνία ντυμένη αλλιώς......
Photography by Paschalis



Όταν ζούσα στην Αγγλία μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να ξαναδιαβάσω κλασική λογοτεχνία (Jane Austen, Charles Dickens, Oscar Wilde, Emily Bronte κ.λπ.) στην αγγλόφωνη όμως εκδοχή της. Έτσι, άρχισα να συλλέγω τα κλασικά των εκδόσεων Penguin, τα οποία έβρισκα σε paperback (μαλακό εξώφυλλο) σε απίθανες για τα ελληνικά δεδομένα τιμές.

Η συλλογή έγινε εμμονή όταν ο εκδοτικός οίκος Penguin κυκλοφόρησε μία σειρά από hardcover (σκληρό εξώφυλλο) κλασικά αριστουργήματα, τα οποία ξαναντύθηκαν με νέα εξώφυλλα από ύφασμα ή μεταλλικό χαρτί, με απίθανα μοτίβα της σχεδιάστριας Carolie Bickford-Smith. Κανένα βιβλίο δεν είναι όμοιο με το άλλο και θέλω να τα αποκτήσω όλα.  Κάθε εξώφυλλο έχει κάτι δικό του, χρώμα, φινίρισμα, γεωμετρικά - vintage – δραματικά - συμβολικά μοτίβα εμπνευσμένα από το θέμα κάθε βιβλίου ξεχωριστά, αισθητική που σε ταξιδεύει μέσα στους αιώνες έως το σήμερα.

 

Ακόμα και αν δεν σε συγκινεί το αγγλόφωνο περιεχόμενό τους, σίγουρα θα σε συγκινήσει κάποιο για το περιτύλιγμά του και θα διακοσμήσει όμορφα τη βιβλιοθήκη, το ράφι ή το τραπεζάκι του καφέ.

  
Φωτογραφίες κάτω από το κείμενο: 1, 2, 3, 4, 5

12 Σεπ 2012

THINK PINK


Summer 2012 Revisited
Photography by Zoe



Η έναρξη της ΔΕΘ (Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης) σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού και την επιστροφή μου στο κλεινόν άστυ. Είναι ώρα προγραμματισμού για τη νέα σεζόν και απολογισμού του φετινού καλοκαιριού, το οποίο ήταν διαφορετικό από τ’ άλλα. Η οικονομική κρίση έκανε μικρές καλοκαιρινές απολαύσεις να φαντάζουν ακόμη πιο όμορφες. Μετρώ πολλά πάνε - έλα στη Χαλκιδική, μπάνια στη θάλασσα, νωχελικά μεσημέρια με παρέα τα βιβλία μου, υπέροχα γεύματα με θέα το απέραντο γαλάζιο, μία σύντομη απόδραση στους Παξούς, αγαπημένα πρόσωπα, αλλά και τόνους ιδρώτα από τις υψηλές θερμοκρασίες, εκνευρισμό σε ατέλειωτες ουρές αυτοκινήτων, ώρες αναμονής σε νοσοκομεία. Το φετινό καλοκαίρι μετρώ χαρές και στιγμές ξεγνοιασιάς, αλλά μετρώ και λύπες, έντονες στιγμές άγχους και απώλειες. Κρατώ όμως και μοιράζομαι μαζί σας μόνο τα καλά και προχωρώ με θετική σκέψη και αισιόδοξη διάθεση.
  
 


6 Σεπ 2012

WISH LIST


Φθινοπωρινή Φρεσκάδα

Επειδή οι μέρες είναι πια πιο μικρές και οι νύχτες δροσερές, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσω από τώρα να χρησιμοποιώ τα "καλοκαιρινά" μου προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς. 

Αν και ανυπομονώ να ανακαλύψω τις τάσεις της νέας σεζόν, προς το παρόν στόχος μου είναι να κρατήσω την αίσθηση φρεσκάδας και λάμψης που μου χάρισε το φετινό καλοκαίρι. Έτσι, παραμένει στο νεσεσέρ μου ότι έκανε καλά τη δουλειά του μέχρι τώρα και με κάνει να νιώθω λαμπερή και το φθινόπωρο!


 
  1. MAC _Bronze_Bronzing powder με ιριδίζοντα στοιχεία
  2. YANKEE CANDLE_OCEANSIDE_Αρωματικό κερί με άρωμα καλοκαιριού
  3. KORRES_AFTER SUN _Ενυδατικό γαλάκτωμα σώματος με aloe vera
  4. KERASTASE_ELIXIR ULTIMATE _ Αρωματικό (βανίλια & musk) λάδι θρέψης, περιποίησης και styling για μαλλιά ταλαιπωρημένα (πράσινη συσκευασία)
  5. I love…_mango & papaya_ Φρουτένιο Lip balm για ενυδάτωση χειλιών
  6. Compeed_Overnight Cracked Heel Creme_Επανορθωτική κρέμα ποδιών
  7. Laura Mercier_Lip Colour Creme Discretion_Tangerine_Κραγιόν μεγάλης διάρκειας με ενυδατικά, αντιγηραντικά και αντιοξειδωτικά συστατικά
  
Μυστικά Ομορφιάς

  1. Επιλέγω και για το φθινόπωρο καλλυντικές συνθέσεις που εξασφαλίζουν θρέψη και ενυδάτωση στην ηλιοκαμένη επιδερμίδα και τα ταλαιπωρημένα μαλλιά μου από το αλάτι, το χλώριο και τον ήλιο των καλοκαιρινών διακοπών. 
  2. Για περιποιημένα άκρα, κάθε βράδυ πριν από τον ύπνο απλώνω μία ειδική κρέμα επανόρθωσης που βελτιώνει τα σκασίματα στα πέλματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενυδατώνει βαθιά, ενώ απομακρύνει απαλά το σκληρό και νεκρό δέρμα. 
  3. Το πρόσωπό μου μαυρίζει ελάχιστα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και χάνει το ηλιοκαμένο χρώμα αμέσως μετά το τέλος των διακοπών. Έτσι, για να το φωτίσω χρησιμοποιώ μία bronze πούδρα την οποία εφαρμόζω στις περιοχές στις οποίες συνήθως "αρπάζω" από τον ήλιο. 
  4. Φορώ το καλοκαιρινό μου χαμόγελο με το φωτεινό κοραλί κραγιόν μου στα χείλη για φρεσκάδα και λάμψη και το φθινόπωρο.