Guacamole
Κάθε καλά οργανωμένη βραδιά Eurovision στο σπίτι με παρέα, συμπεριλαμβάνει
απαραιτήτως snacks και μπύρα. Έτσι λοιπόν χθες ετοίμασα ορεκτικά και snacks με guacamole, στο οποίο το αβοκάντο είναι το βασικό συστατικό.
Υλικά για 2 άτομα :
- 2 ώριμα αβοκάντο
- 1 μέτρια ντομάτα ψιλοκομμένη σε μικρούς κύβους
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
- 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 ξερό τσίλι ψιλοκομμένο ή 1 καυτερή πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη (για spicy αποτέλεσμα)
- Χυμός από ½ lime
- Μερικά φύλλα κόλιανδρου ψιλοκομμένα
- Αλάτι
- Πιπέρι
Υλικά για τα συνοδευτικά:
Bruschetta
- Φέτες γαλλικής μπαγκέτας
- 1 σκελίδα σκόρδο
- Ελαιόλαδο
Σπιτικά Tortilla
chips
- Πίτες tortillas
- Πάπρικα
- Λάδι
Εκτέλεση Guacamole:
- Ξεφλουδίζουμε, ξεσποριάζουμε και κόβουμε την ντομάτα σε μικρούς κύβους.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι, την πιπεριά ή το τσίλι και τον κόλιανδρο.
- Στύβουμε ½ lime.
- Κόβουμε στη μέση το αβοκάντο, αφαιρούμε το κουκούτσι και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε την ψίχα του.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε ελαφρώς όλα τα υλικά.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πάλι ελαφρώς.
Εκτέλεση Bruschetta με Guacamole:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ στους 200°.
- Κόβουμε τη γαλλική μπαγκέτα διαγωνίως σε μέτριες φέτες και τις απλώνουμε σε μία λαδόκολλα.
- Φρυγανίζουμε τις φέτες ψωμί στο φούρνο για 3 λεπτά και μετά τις γυρνάμε και τις φρυγανίζουμε 3 λεπτά ακόμα.
- Βγάζουμε το φρυγανισμένο ψωμί από το φούρνο και αμέσως, όσο δηλαδή είναι ακόμα ζεστό, το τρίβουμε με τη σκελίδα σκόρδο.
- Λαδώνουμε με ένα πινέλο με ελαιόλαδο την επιφάνεια του ψωμιού στην οποία έχουμε τρίψει το σκόρδο.
- Μοιράζουμε κουταλιές guacamole στις μπρουσκέτες.
Εκτέλεση Σπιτικά Tortilla Chips:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ στους 200°.
- Κόβουμε στα τέσσερα, 6 μικρές πίτες tortilla και τις απλώνουμε σε μία λαδόκολλα.
- Λαδώνουμε με ένα πινέλο τα πιτάκια και πασπαλίζουμε με αλάτι και καπνιστή πάπρικα.
- Τα ψήνουμε στο φούρνο 8-10 λεπτά, έως ότου αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν άλλα 10 λεπτά για να γίνουν crispy.
- Τα σερβίρουμε με το guacamole ως ντιπ.
Συμβουλές:
- Όταν επιλέγουμε αβοκάντο προσέχουμε να μην έχουν λεκέδες και μαυρίλες στη φλούδα.
- Για να μη μαυρίσει η ψίχα από το αβοκάντο, η οποία οξειδώνεται όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα, ξεκινάμε πρώτα με την προετοιμασία των υπόλοιπων υλικών μας.
- Ο χυμός του lime συμβάλλει στη διατήρηση του πράσινου χρώματος του αβοκάντο, ώστε να μη μαυρίσει κατά το σερβίρισμα. Έτσι λοιπόν, πάντα προσέχω να ανακατευτεί καλά με όλο το μείγμα.
- Μπορούμε να το σερβίρουμε ως ντιπ με κρεμώδη υφή, λιώνοντας με ένα πιρούνι την ψίχα του αβοκάντο, ή όπως εγώ το προτιμώ πιο chunky με μικρά κομματάκια.
- Για να πάρουμε περισσότερο χυμό από το lime, πριν τo στύψουμε, τo αφήνουμε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου (αν το έχουμε στο ψυγείο) και πριν το κόψουμε, το "ρολάρουμε" πιέζοντάς το πάνω στον πάγκο εργασίας με την παλάμη μας, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς ο καρπός, ένδειξη πως έχει "γεμίσει" με το χυμό του.
- Πριν τρίψουμε τις μπρουσκέτες με σκόρδο, κόβουμε ελαφρώς την ακρούλα της σκελίδας σκόρδο, ώστε να βγουν στη επιφάνεια τα αρωματικά της έλαια.
Φωτογραφία από: 1