Κρέπες
Οι πιο αγαπημένες μου
συνταγές είναι στενά συνδεδεμένες με
συγκεκριμένα γεγονότα/περιστάσεις. Η
εικόνα που έρχεται στο μυαλό μου κάθε φορά που φτιάχνω κρέπες είναι η αδερφή
μου, μικρό κοριτσάκι σκαρφαλωμένο σε καρέκλα - για να φθάνει το μάτι της
κουζίνας - με μαεστρία να αναποδογυρίζει κρέπες.
Οι κρέπες μου είναι
ιδιαίτερα αγαπητές στις φίλες μου και έχουν γίνει must στα κοριτσίστικα σουαρέ, αλλά και στα νωχελικά
Κυριακάτικα brunch. Η συνταγή πολύ απλή, αλλά το μυστικό της επιτυχίας είναι
ότι πάντα μαγειρεύονται με αγάπη. Αν δεν έχω κέφια, απλά ετοιμάζω κάτι άλλο….
Υλικά για 8-10
μέτριες κρέπες:
- 3 αβγά
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1 φλιτζάνι αλεύρι απλό (για όλες τις χρήσεις)
- 2 κουτ. σούπας μαργαρίνη και επιπλέον για το βουτύρωμα του τηγανιού
- 1 κοφτό κουτ. γλ. αλάτι
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 κρέμα γάλακτος (100ml)
Υλικά για μία
κλασσική αλμυρή γέμιση:
- 8-10 λεπτές φέτες ζαμπόν
- 8-10 λεπτές φέτες μπέικον
- 8-10 φέτες κασέρι/ τυρί έμενταλ ή γκούντα
- Μανιτάρια τεμαχισμένα
Απαραίτητα εργαλεία:
- 1 αντικολλητικό τηγάνι μεσαίου μεγέθους
- 1 πινέλο για ομοιόμορφο βουτύρωμα του τηγανιού
- 1 κουτάλα της σούπας
- 1 ξύλινη σπάτουλα
- Μίξερ
Εκτέλεση:
- Λιώνουμε τη μαργαρίνη.
- Προσθέτουμε τα αβγά, το γάλα, το αλάτι και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε όλα μαζί στο μίξερ.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, έως ότου να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να φτιάξουμε έναν παχύρευστο χυλό, χωρίς καθόλου μικρούς σβόλους από αλεύρι.
- Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 5 λεπτά στο ψυγείο.
- Ζεσταίνουμε ½ κουτ. γλ. βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι μετρίου μεγέθους και όταν κάψει, βουτυρώνουμε όλη την επιφάνεια το τηγανιού με τη βοήθεια του πινέλου μας και ρίχνουμε ½ κουτάλα της σούπας χυλό.
- Γυρίζουμε το τηγάνι, ώστε ο χυλός να πάει παντού και ψήνουμε την κρέπα από τη μία πλευρά μέχρι να αρχίσει να ροδίζει.
- Γυρίζουμε την κρέπα με μία ξύλινη σπάτουλα, ώστε να ψηθεί και από την άλλη και τη σερβίρουμε σε μία πιατέλα.
- Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός, σερβίροντας τις κρέπες τη μία πάνω στην άλλη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Τοποθετούμε λίγη από τη γέμιση που επιλέξαμε σε κάθε κρέπα και την τυλίγουμε συνήθως ρολό.
- Τοποθετούμε σε ένα ταψάκι όλες τις κρέπες και τις περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος.
- Ψήνουμε μέχρι να λιώσει το τυρί και η κρέμα γάλακτος να αποκτήσει μία παχύρευστη υφή. Λίγο πριν τις βγάλουμε από το φούρνο μπορούμε να τις πασπαλίσουμε με τριμμένο τυρί/κασέρι.
- Τοποθετούμε σε πιατέλα και τις σερβίρουμε ζεστές.
Υπέροχη εναλλακτική
πρόταση
ως προς τη γέμιση
και εμφάνιση: to think yummy
Πουγκάκια κρέπας με γέμιση
σπανάκι και ανθότυρο ή μανούρι ή τυρί φέτα
- 400 γρ . φρέσκο σπανάκι, καθαρισμένο και μέτρια κομμένο
- 400 γρ. ανθότυρο ή μανούρι ή τυρί φέτα τριμμένα με το χέρι
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 4 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- Αλάτι – Πιπέρι
Συμβουλές:
- Το μυστικό της επιτυχίας είναι το σωστό πάχος της κρέπας (ούτε πολύ λεπτές, ούτε πολύ χοντρές) και το σωστό ψήσιμο.
- Όταν βγάζω τις κρέπες από το τηγάνι και τις σερβίρω, συνηθίζω να βάζω ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας ανάμεσα σε κάθε κρέπα για να απορροφά το περιττό βούτυρο και να μην είναι πολύ λιπαρές.
- Οι κρέπες με αλμυρή γέμιση καλό είναι να σερβίρονται ζεστές, γι’ αυτό το λόγο πολλές φορές τις ψήνω σε πυρέξ και αφήνω τους καλεσμένους μου να σερβιριστούν από αυτό.
- Όταν διπλώνω τις κρέπες ρολό, αφήνω τις άκρες τους ανοιχτές, ώστε κατά το ψήσιμο στο φούρνο, η γέμιση να απλώνεται σε όλη την επιφάνεια της κρέπας, από άκρη σε άκρη.
- Μπορούμε να φτιάξουμε τις κρέπες από την προηγουμένη και να τις αποθηκεύσουμε στο ψυγείο. Οπότε την επομένη μας μένει να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
- Πάντα στραγγίζω καλά τα υλικά των γεμίσεων που έχουν υγρά (π.χ. σπανάκι, τόνος, καλαμπόκι κ.τλ.).
- Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη στον τρόπο διπλώματος της κρέπας (ρολό, στη μέση, πουγκάκι, πακετάκι), αλλά και στη γέμιση π.χ. Κιμάς, μπέικον και πιπεριές - Κοτόπουλο, καλαμπόκι και blue cheese - Τυρί κρέμα, κρεμμύδι, άνηθος – Κρέμα σοκολάτας και κομματάκια μπανάνας – Παγωτό –χοντροκοπανισμένα φουντούκια και σάλτσα σοκολάτας
Φωτογραφίες από: 1, 2