Σελίδες

7 Νοε 2012

THINK CREATIVE

Mini γκαλερί στο σπίτι

Αναμφίβολα θαυμάζω τα έργα τέχνης και ζηλεύω εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να τα αγοράζουν. Όμως είμαι σίγουρη ότι τα πατάρια και οι αποθήκες όλων μας κρύβουν μικρούς θησαυρούς, τους οποίους αν αξιοποιήσουμε έξυπνα, μπορούμε να φτιάξουμε οικονομικά μία mini γκαλερί στο σπίτι. Αρκεί λίγη καλή διάθεση, μπόλικες δόσεις χιούμορ, πολύ μεράκι και φαντασία για να ανατρέψουμε τα διακοσμητικά κλισέ – ό,τι είναι ακριβό, είναι και φίνο-, χωρίς επιπτώσεις στο στυλ. Ένα χαρούμενο cocktail "έργων τέχνης" δίνει στο χώρο μία αίσθηση ανάλαφρης πολυτέλειας και προσωπικού στυλ.

Λατρεύω τις αυτοσχέδιες συνθέσεις έργων τέχνης, για τις οποίες ακολουθώ 3 βασικούς κανόνες:
1. Η επιλογή 
Η επιλογή των θεμάτων έργων τέχνης, όπως επίσης οι κορνίζες, κάδρα, καθρέφτες ή άλλα διακοσμητικά αντικείμενα που θα τα πλαισιώσουν είναι σημαντική, καθώς θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα. Για μένα η πιο επιτυχημένη σύνθεση "χτίζεται" με τη μακροχρόνια αναζήτηση και σταδιακή συλλογή των "έργων τέχνης" (όπως κάρτες, φωτογραφίες, παιδικές ζωγραφιές, εργόχειρα, posters, εξώφυλλα δίσκων κ.λπ.) από ταξίδια, δώρα, εκθέσεις σε μουσεία, υπαίθριες αγορές, παλαιοπωλεία, το ντουλάπι της γιαγιάς και όχι με βεβιασμένες μαζικές αγορές από πολυκαταστήματα.
 
Οικογενειακή υπόθεση: Μου αρέσει να χαζεύω συνθέσεις από οικογενειακές φωτογραφίες με καλλιτεχνικό ενδιαφέρον –  με ιδιαίτερη προτίμηση στις ασπρόμαυρες και λίγο κιτρινισμένες από το χρόνο, πλαισιωμένες από σύγχρονα κάδρα, τοποθετημένα στον κατά τ’ άλλα βαρετό τοίχο μιας εισόδου. Η επιλογή λευκού πασπαρτού με λευκή κορνίζα δεν είναι τυχαία, καθώς βοηθά το βλέμμα να εστιάσει στην εικόνα. 

2. Η πρόβα 
Πριν πάρω ένα σφυρί και αρχίσω να καρφώνω, πειραματίζομαι με τη διάταξη των "έργων τέχνης". Δοκιμάζω πρώτα μία σύνθεση στο πάτωμα, τη φωτογραφίζω και προχωρώ με μία εναλλακτική σύνθεση, συγκρίνω και καταλήγω στην πλέον ισορροπημένη διάταξη. Αφού έχω κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις, σχεδιάζω πάνω στον τοίχο τη σύνθεσή μου με τη βοήθεια ειδικής ταινίας που δεν καταστρέφει την μπογιά και τέλος καρφώνω και κρεμάω ένα - ένα τα έργα ξεκινώντας με 2 ή 3 κάδρα στη μέση και στο ίδιο ύψος και στη συνέχεια συμπληρώνω έργα γύρω από αυτά. 

 
Καλλιτεχνική ελευθερία: Mix n match σε ελεύθερο κολάζ είναι από τις πιο αγαπημένες μου συνθέσεις. Επιλέγω συνήθως μια επιμελώς ατημέλητη σύνθεση από αταίριαστα θέματα, άλλα με κορνίζα και άλλα χωρίς, σε ασύμμετρη διάταξη. Οι αντιθέσεις διεκδικούν την προσοχή του επισκέπτη και γίνονται θέμα συζήτησης. Η τοποθέτηση μιας κορνίζας χωρίς θέμα μαζί με άλλα διακοσμητικά αντικείμενα πλαισιώνουν τα εικαστικά έργα και δημιουργούν μία θεατρικότητα, που όμως δε φθάνει στην υπερβολή.

Art gallery: Εικαστικά έργα παραταγμένα με ανεπιτήδευτο τρόπο στο δάπεδο ή σε ράφια δίνουν την αίσθηση ενός χαλαρού, μοντέρνου, art gallery στυλ, ενώ διευκολύνουν την εναλλαγή της διάταξης και των θεμάτων.

3. Η δήλωση 
Φιλτράρω τις εμπειρίες και γνώσεις που χρόνια μάζευα και καλλιεργούσα και μέσα από τη δική μου σύνθεση "έργων τέχνης" βάζω την προσωπική μου σφραγίδα στο χώρο.


Απόλυτη συμμετρία: Συγγενικά θέματα σε παρεμφερείς αποχρώσεις και πλαισιωμένα από ομοιόμορφες κορνίζες σε αυστηρή οριζόντια ή κάθετη διάταξη βοηθά τους πίνακες να λειτουργήσουν σαν ένα δεμένο σύνολο.

 
Έχει ο καιρός γυρίσματα

Φωτογραφίες από: 1,2,3,4,5,6,7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου