Σελίδες

6 Δεκ 2012

THINK HOLISTIC

Slow Down 

 Όταν κάτι αξίζει να γίνει, αξίζει να γίνεται αργά


Μετά από ένα μήνα ατέλειωτης τρεχάλας ώστε να ολοκληρωθεί  η μετακόμισή μου μέχρι την εορταστική περίοδο, το χριστουγεννιάτικο δένδρο να στηθεί και τα εταιρικά δώρα να σταλούν στους συνεργάτες μας εγκαίρως, το σώμα μου προστάζει Slow Down! Η λίστα μου με τις εορταστικές υποχρεώσεις (κάρτες, δώρα, στολίσματα, μαγειρέματα) παραμένει μεγάλη και το πρόγραμμα με κοινωνικές επαφές ιδιαίτερα γεμάτο, όμως φέτος αποφάσισα να ασπαστώ το μανιφέστο των αργών, επιτρέποντας έτσι τον εαυτό μου να απολαύσει τις ιδιαίτερες εορταστικές στιγμές.

"Υπάρχουν εκείνοι που μας παροτρύνουν να επιταχύνουμε. Εμείς αντιστεκόμαστε!" – έτσι ξεκινάει το μανιφέστο του κινήματος Slow Down Now με εμπνευστή τον Christopher Richards, ο οποίος επιχειρεί να απενοχοποιήσει το να "μην κάνουμε πολλά". Ακολουθώντας την Philoslowsophy οφείλουμε να επιβραδύνουμε, όταν τα πάντα γύρω μας είναι σε κατάσταση διαρκούς υπερδραστηριότητας  (χωρίς νόημα). Οφείλουμε να υπερασπιστούμε την ηρεμία μας, όποιο και αν είναι το κόστος. *

Με βάση λοιπόν τον οδηγό How to Slow Down του κινήματος  Slow Down Now, έφτιαξα μία λίστα με τρόπους για να απολαύσουμε την εορταστική περίοδο διαφυλάσσοντας την ψυχική μας ηρεμία και την καλή μας διάθεση.
  1.  Αντιστεκόμαστε στο να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί, αλλά εκτελούμε τις υποχρεώσεις μας μία-μία, ακόμα και αν έτσι επιβραδύνουμε την εορταστική προετοιμασία ή αναγκαζόμαστε να απορρίψουμε προσκλήσεις. Έτσι, θα καταφέρουμε να απολαύσουμε τη διαδικασία της εορταστικής προετοιμασίας και τη συνεύρεση με ανθρώπους που αγαπούμε και πραγματικά θέλουμε να δούμε.
  2. Κάνουμε ένα διάλειμμα με ένα φλιτζάνι χριστουγεννιάτικο τσάι, βάζουμε τα πόδια ψηλά και αφιερώνουμε την προσοχή μας σε ό,τι βρεθεί μπροστά μας, αποβάλλοντας έτσι τις αγχωτικές σκέψεις της καθημερινότητας. 
  3. Φροντίζουμε να αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας. Τα Χριστούγεννα είθισται να περνάμε αρκετό χρόνο σκεφτόμενοι αυτούς που αγαπάμε και πώς θα τους ικανοποιήσουμε, όμως κι εμείς χρειαζόμαστε χρόνο να χαλαρώσουμε με ένα μπάνιο με κεριά και μουσική, με εναλλακτικούς τρόπους άσκησης, όπως yoga ή pilates - όπου το πρόγραμμα ασκήσεων συνδυάζει streching και μυϊκή ενδυνάμωση, ενώ επικεντρώνεται στη σωστή αναπνοή και τη συγκέντρωση και όχι τη βίαιη καταπόνηση του σώματος - 
  4. Απολαμβάνουμε τα εορταστικά γεύματα αργά.   
  5. Βάζουμε τις φανελένιες πιτζάμες μας και περνάμε περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι.
  6. Γελάμε πολύ.
  7. Αντιστεκόμαστε σε όσους μας παροτρύνουν να επιταχύνουμε.  
  8. Εξασκούμαστε στο να μην κρατάμε διαρκώς τον εαυτό μας απασχολημένο.
*Πηγή: slowdownnow.org

5 Δεκ 2012

THINK CREATIVE

Art de la table


Με το πέρασμα των χρόνων αποδέχθηκα το γεγονός ότι στην κουζίνα της μαμάς, δεύτερη μαγείρισσα δεν χωρά και συμβιβάστηκα με την αποκλειστικότητα του art de la table κατά την προετοιμασία του οικογενειακού χριστουγεννιάτικου γεύματος.

Το στρώσιμο του τραπεζιού χρειάζεται φαντασία, χιούμορ και παράβλεψη του savoir-faire για ένα ανατρεπτικό αποτέλεσμα που προκαλεί το ενδιαφέρον.

 

Προτιμώ την πιο casual εκδοχή του κλασσικού τραπεζομάντηλου, τα runners (τραβέρσες) με γερές δόσεις χρώματος ή μοτίβα που κλέβουν την παράσταση και αποτελούν τον καμβά για μία ξεχωριστή σύνθεση στη μέση του τραπεζιού.

Μικρές δόσεις χιούμορ συνυπάρχουν αρμονικά με τα υπόλοιπα κλασικά διακοσμητικά στοιχεία του τραπεζιού και απογειώνουν τη γιορτινή διακόσμηση.

 

Απολαμβάνω τις αυτοσχέδιες συνθέσεις, όπου η καλλιτεχνική ανάμειξη αντικειμένων (κεριά, βάζα, στολίδια) και φρέσκων, εποχιακών λουλουδιών καταλήγει πολλές φορές σε ανορθόδοξες αντιθέσεις.

 
Ένα μεγάλο μοντέρνο διακοσμητικό πιάτο σε ρόλο sous-plat (χρησιμοποιείται ως βάση για το πιάτο του κυρίως φαγητού και δεν μετακινείται καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματος) συναντά το σερβίτσιο της γιαγιάς σε μία πρωτότυπη μίξη του παλιού με το μοντέρνο και του καθημερινού με το πολυτελές.  

Χειρόγραφες, αυτοσχέδιες ονομαστικές καρτέλες βάζουν την τελευταία προσωπική πινελιά στο τραπέζι, ενώ βοηθούν τους καλεσμένους να βρουν τη θέση τους και να νοιώσουν μοναδικοί.



Φωτογραφίες από: 1, 2, 3, 4, 5, 6





28 Νοε 2012

XMAS WISH LIST

Μύρισε Χριστούγεννα

Δεν είμαι και πολύ σίγουρη πώς πέρασε ο καιρός, αλλά στο τέλος αυτής της εβδομάδας μπαίνουμε στο Δεκέμβριο και η εορταστική περίοδος επίσημα ξεκινά, δίνοντας αφορμή για διακοσμητικά παιχνίδια. Φέτος, η πρόκληση είναι διπλή: διακόσμηση του νέου μας σπιτικού με αισθητά λιγότερο κόπο και χρήμα, ενώ η ανδρική παρουσία στο εορταστικό σκηνικό επιβάλλει να περιορίσω τις αγαπημένες μου αποχρώσεις του ροζ/μοβ. Έτσι λοιπόν, κρατώ το βλέμμα στραμμένο στα πιο ουδέτερα χρώματα προσθέτοντας χρυσές πινελιές.

  1. Butlers_Gateaux_Τουρτιέρα
  2. Zara Home_Oro Viejo _Μαχαιροπίρουνα
  3.  Zara Home_ Jarron Movico_Βάζο
  4. Diptyque_Oliban _ Αρωματικό Κερί
  5. Zara Home_Plumas Christmas Decoration_Στεφάνι
  6. Butlers_Wild Thing Feaux Fur Cushion_Μαξιλάρι
  7. Zara Home_Choco Wine Glass_Ποτήρι
  8. Domus Homus_ Metal Κώνος με Glitter_Χριστ. Δένδρο

26 Νοε 2012

THINK YUMMY

Πλατό Τυριών
Say Cheese!


Οι γιορτές φθάνουν και πέρα από τα Χριστουγεννιάτικα δένδρα και στολίδια, αυτή την εποχή λατρεύω να χαζεύω τους φορτωμένους πάγκους με τυριά και να δοκιμάζω ποικιλίες. Αξέχαστες οι πολύωρες βόλτες μου στις υπαίθριες αγορές του Παρισιού και η μυρωδιά του brie και camembert να αναδύεται από τις αποσκευές μου και να κατακλύζει το τρένο της επιστροφής (ούπς!).

Είτε σερβίρεται ως hors doeuvre πριν από το δείπνο, είτε ως επιδόρπιο ή ακόμα ως κυρίως, ένα πιάτο με τυριά προσθέτει μια εκλεπτυσμένη πινελιά σε κάθε περίσταση. Επίσης, αποτελεί μία γρήγορη λύση για ένα βράδυ με φίλους στο σπίτι.

Η προετοιμασία και επιτυχία του συγκεκριμένου πιάτου, δεν έχει να κάνει με τη μαγειρική, αλλά με τη συγκέντρωση και οργάνωση των εδεσμάτων.

Υλικά:

  • Ποικιλία από τυριά: φρέσκα, παλαιωμένα, μαλακά (Φέτα, Καλαθάκι Λήμνου, Μανούρι, Mozzarella, Camembert, Brie, Chaource, Gorgonzola) και σκληρά (Αρσενικό Νάξου, Γραβιέρα Κρήτης/Νάξου/Αγράφων, Κεφαλογραβιέρα, Μετσοβόνε, Λαδοτύρι Μυτιλήνης, Παρμεζάνα, Emmental), ημίσκληρα (Κασέρι, Μαστέλο Χίου, Gouda, Edammer, Cheddar, Manchego, Stilton, Roquefort) λευκά, κίτρινα και μπλε (Roquefort, Gorgonzola, Stilton, Blue Cheese)
  • Συνοδευτικά: διάφορες ελιές, κόκκινες πιπεριές, πίκλες, αποξηραμένα φρούτα, σταφύλια, ξηροί καρποί, κράκερς,  κριτσίνια, μπατόν αλμυρά, μπρουσκέτες, μπαγκέτα, χωριάτικο ή σικάλεως ψωμί, μέλι, μαρμελάδα φρούτα του δάσους, κρασί  
Εκτέλεση:   
  1. Τοποθετούμε στην πιατέλα μας τα τυριά διαδοχικά, πρώτα τα πιο φρέσκα, ελαφριά και μαλακά, τελειώνοντας με τα πιο σκληρά, ώριμα με έντονη οξύτητα. 
  2. Σκεπάζουμε με μία ζελατίνα την πιατέλα για να μην ξεραθούν τα τυριά και την τοποθετούμε στο ψυγείο. 
  3. Βγάζουμε την πιατέλα με τα τυριά από το ψυγείο 1/2 ώρα πριν από το σερβίρισμα, καθώς σε θερμοκρασία δωματίου ενισχύεται η γεύση τους και το άρωμά τους.
Συμβουλές: 
  • Σε ένα πλατό τυριών μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά διαφορετικά είδη τυριών, διαφορετικής χώρας προέλευσης και επεξεργασίας.
  • Σερβίρουμε τουλάχιστον 4 είδη τυριών από τις μεγάλες οικογένειες τυριών σε μεγάλα κομμάτια σε μία ευρύχωρη πιατέλα – χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους, για να καλύπτουμε όλα τα γούστα και οι καλεσμένοι μας να επιλέγουν την ποσότητα που επιθυμούν.
  • Μου αρέσει να σερβίρω ένα μείγμα από τυριά που γνωρίζω, ενώ παράλληλα προσθέτω κάθε φορά μία νέα για εμένα ποικιλία, ρωτώντας τον υπεύθυνο στο πάγκο των τυριών για το δικό του αγαπημένο.
  • Ειδικά μαχαίρια τυριού, βοηθούν να καρφώσουμε το κομμάτι που έχουμε κόψει και να το σερβίρουμε στο πιάτο μας. Καλό είναι να υπάρχει ξεχωριστό μαχαίρι για κάθε είδος τυριού.
  • Αγαπημένος μου τρόπος σερβιρίσματος είναι σε ένα ξύλινο δίσκο κοπής, ξεφεύγοντας έτσι από τις συνηθισμένες πιατέλες σερβιρίσματος, ενώ παράλληλα το ξύλο διατηρεί μια σχετική απορροφητικότητα που βοηθά το τυρί να μένει στεγνό καθ’ όλη τη διάρκεια του σερβιρίσματος.
  • Απολαμβάνουμε συνήθως τα τυριά με τη συνοδεία ενός κόκκινου ή αφρώδες ροζέ κρασιού. Ωστόσο, τα μαλακά και τα λευκά τυριά συνδυάζονται τέλεια με λευκό κρασί, όπως ένα αρωματικό Sauvignon Blanc ή μοσχοφίλερο. Ενώ η αψάδα, αλμύρα και οξύτητα των μπλε τυριών καλεί για εξισορροπητική παρέα με τα γλυκά κρασιά, όπως το αγαπημένο Vinsanto Σαντορίνης ή Port. 
  • Τα συνοδευτικά ντύνουν τις γεύσεις, αλλά και το πιάτο μας.
  • Τυριά με λιγότερο έντονη γεύση, όπως η μοτσαρέλα, αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον με πρόσθετα καρυκεύματα. Δοκιμάστε 1/3 φλ. ελαιόλαδο, ξύσμα από τη φλούδα 2 λεμονιών και καβουρδισμένο πιπέρι ή εναλλακτικά ραντίστε το τυρί με λίγο μέλι.
 Bon apetit!

 Φωτογραφίες από: 1,2