Σελίδες

3 Οκτ 2012

THINK GREEN

Τα λάθη των μπλε κάδων 2ο μέρος



Εσείς γνωρίζετε ότι με την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για να γίνει 1 κουτί από αλουμίνιο μπορoύμε

  •  να ακούσουμε ραδιόφωνο για 4 ώρες
  •  να  έχουμε αναμμένη μία λάμπα 60 Watt για 5 ώρες
  •  να λειτουργούμε ένα ψυγείο για 4 ώρες ;;

Η σωστή χρήση των μπλε κάδων για την ανακύκλωση  των οικιακών απορριμμάτων πρέπει να γίνει τρόπος ζωής για όλους μας.

Aκολουθούν άλλες 5 συμβουλές βασισμένες στο άρθρο "Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης"* συνοδευόμενες από ιδέες και λύσεις ανακύκλωσης οικιακών απορριμμάτων "to think green".
  1. Κομματάκια χαρτί. Αν και πολύ σωστά ξέρουμε ότι το χαρτί ανακυκλώνεται, όμως το σύστημα των μπλε κάδων δεν μπορεί να διαχειριστεί κομμάτια χαρτιού, που είναι μικρότερα από μια σελίδα μεγέθους Α4.  Σχισμένες σελίδες, εισιτήρια και άλλα χαρτάκια πεταμένα στους μπλε κάδους δημιουργούν ένα χάρτινο κατακάθι, το οποίο μόνο καθυστερεί τη διαδικασία της διαλογής. 
  2. Βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί. Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Ακατάλληλο για ανακύκλωση είναι και το βρεγμένο χαρτί, ακόμη κι όταν στεγνώσει, γιατί οι ίνες του χαρτιού "μαζεύουν" όταν βρέχονται. Στους μπλε κάδους καλό είναι να μη ρίχνουμε χαρτί κουζίνας και χαρτί υγείας, ακόμα κι αν ειναι καθαρά. 
  3. Καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Αν και πολύ σωστά ξέρουμε ότι τα πλαστικά ανακυκλώνονται, τα συγκεκριμένα όμως υλικά μιας χρήσης δεν διαχειρίζονται και δεν ανακυκλώνονται εύκολα από τα συστήματα ανακύκλωσης. 
  4. Πλαστικά έπιπλα. Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης δεν είναι  κατάλληλοι για πλαστικά έπιπλα, παρά μόνο για υλικά συσκευασίας. Τα ογκώδη πλαστικά αντικείμενα, τα οποία συχνά περιέχουν και άλλα υλικά, πρέπει να κατευθύνονται στα κέντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων που οφείλει να διαθέτει κάθε δήμος.
  5. Συρμάτινες κρεμάστρες. Επειδή οι περισσότερες έχουν και πλαστικά μέρη, είτε διαχωρίζουμε το σύρμα από το πλαστικό – ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ανάμειξης των δύο υλικών, είτε τις ρίχνουμε στους κοινούς κάδους σκουπιδιών – ώστε να μη δυσχεραίνουμε τη διαδικασία ανακύκλωσης. 

 IKEA_Κάδος διαχωρισμού σκουπιδιών PLUGGIS

 Δεν ξεχνάμε**…
  1.  Να διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα απορρίμματα.
  2. Να αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες από τα υπολείμματα και, αν χρειάζεται, να τις ξεπλένουμε. 
  3. Να διπλώνουμε/συμπιέζουμε τα χαρτοκιβώτια. 
  4. Να μην πετάμε στο μπλε κάδο τα υλικά συσκευασίας μέσα σε δεμένες σακούλες, αλλά να τα ρίχνουμε χύμα. 
  5. Να μην πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στον μπλε κάδο. 
  6. Να κλείνουμε τον κάδο, για να προστατεύσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή. 
  7. Να μεταδίδουμε το μήνυμα της ανακύκλωσης σε φίλους και γνωστούς.

Πηγές:  * "Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης", Γιάννης Ελαφρός, kathimerini.gr
                **Ελληνική εταιρεία Αξιοποίησης της Ανακύκλωσης, www.herrco.gr

Φωτογραφίες από:1, 2
 

2 Οκτ 2012

THINK BIG

Κανένας μόνος στην κρίση


Βιώνουμε μία πολύ δύσκολη εποχή αβεβαιότητας και ανασφάλειας, με εκατοντάδες συμπολίτες μου, Θεσσαλονικείς, να χάνουν τη δουλειά τους και να μένουν ανασφάλιστοι - χωρίς δηλαδή πρόσβαση στο σύστημα υγείας.

Όμως, είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε μέσα από αυτές τις δύσκολες καταστάσεις την ενδυνάμωση των συλλογικών σχέσεων σε τοπικό επίπεδο, με έμπρακτη απόδειξη το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, το οποίο προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε άνεργους και αδύναμους οικονομικά και κοινωνικά πολίτες, χάρη στη διάθεση προσφοράς δεκάδων εθελοντών γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά και στη βοήθεια των συμπολιτών μου που συνεισφέρουν παρέχοντας χρήματα ή φάρμακα.

Πρόσφατα έλαβα μία πρόσκληση που με έκανε να νιώσω πολύ χαρούμενη γιατί είμαι όχι μόνο ευχαριστημένη πελάτισσα, αλλά πλέον και φίλη με κομμωτές της ομάδας MOB Salons, που με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον άνθρωπο, το οποίο καθοδηγεί τις πράξεις τους και στην εργασία, ανοίγουν τις πόρτες των κομμωτηρίων τους (Pola & Art, Hair Affair by Mitsas, Z2 Hairsalon, Stefanos Aggelidis Hairsalon) τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012, από τις 11:00  έως τις 19:00, προσφέροντας όλα τα έσοδα από τις υπηρεσίες τους στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης.

Ας γίνουμε λοιπόν σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια κλείνοντας ένα ραντεβού τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου με την πιο ανατρεπτική, παθιασμένη με την κομμωτική, δυναμική και δραστήρια ομάδα κομμωτών της Θεσσαλονίκης και συμμετέχοντας σε μία ιδιαίτερη ημέρα περιποίησης και προσφοράς.




26 Σεπ 2012

THINK SHOES

Smoking Slipper

 Η νέα "μπαλαρίνα"


Όσο και αν αγαπάμε τα ψηλοτάκουνά μας με τους έξτρα πόντους γοητείας που μας χαρίζουν, νομίζω ότι όλες θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η άνεση που προσφέρει ένα ζευγάρι flat παπούτσια είναι ασυναγώνιστη. Με τις πρώτες φθινοπωρινές δροσιές, αναζήτησα τα κουτιά με τις μπαλαρίνες μου, οι οποίες όμως αυτό το φθινόπωρο κάνουν χώρο στις βιτρίνες των καταστημάτων για τις smoking slippers. Ευκολοφόρετα flat παπούτσια με ελαφρώς πιο ανδρόγυνο στυλ από τις κοριτσίστικες μπαλαρίνες, που όμως τις συναγωνίζονται σε άνεση. 

Το όνομά τους είναι εμπνευσμένο από τα smoking jackets*, μεταξωτές ρόμπες τις οποίες τον 19ο αιώνα φορούσαν αποκλειστικά άντρες πάνω από τα ρούχα τους και μέσα στο σπίτι, για να τα προστατέψουν από τη μυρωδιά και τη στάχτη των τσιγάρων που κάπνιζαν – "smoking". Αν με ρωτήσετε, μου θυμίζουν τις πολυτελείς ανδρικές παντόφλες που φορούσαν οι playboys (βλ. Hugh Hefner).

Οι smoking slippers όμορφα ντυμένες με βελούδο, μπροκάρ, animal prints, πούλιες και καρφάκια προσδίδουν στυλ στο ντύσιμό μας, όλες τις ώρες της ημέρας, πέρα από το boudoir. Και το πιο σημαντικό απ’ όλα, χωρίς να χάσουν την πολυτελή γοητεία τους, κυκλοφορούν τώρα σε πολλά high street μαγαζιά σε προσιτές τιμές.



  1. Top Shop_Vectra5_Leopard Stud
  2.  Sam Edelman_Alvin_Snow Leopard
  3. Nine West_Milton
  4. Zara_Scull
  5. Zara_Moustache
  6. Nine West_Panto_Black/White Multi
  7. Steve Madden_Studlyy_Silver
  8. Gap_Calf Hair _Polka dot


 *Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Smoking_jacket

Φωτογραφία από:1








24 Σεπ 2012

THINK GREEN

Τα λάθη των μπλε κάδων 1ο μέρος
 

Την πρώτη εβδομάδα συγκατοίκησής μου στην Αγγλία – πριν από χρόνια – με έκπληξη θυμάμαι να παρακολουθώ το συγκάτοικό μου να καθαρίζει την άδεια κονσέρβα από υπολείμματα φαγητού, πριν την πετάξει  στον κάδο σκουπιδιών, που όμως εκείνος είχε ορίσει ως "κάδο ανακύκλωσης". Τα τελευταία χρόνια, η ανακύκλωση οικιακών απορριμμάτων έχει κάνει σημαντικά βήματα και στη χώρα μας, με όλο και περισσότερους από εμάς να συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια. Όμως , διαβάζοντας το άρθρο "Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης"* στην ιστοσελίδα kathimerini.gr, αναρωτιέμαι πόσο καλά ενημερωμένοι είμαστε για την ορθή χρήση των μπλε κάδων.

Έτσι λοιπόν, κάθε εβδομάδα θα σας δίνω 5 συμβουλές βασισμένες στο άρθρο "Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης"* συνοδευόμενες από ιδέες και λύσεις ανακύκλωσης οικιακών απορριμμάτων "to think green".  
  1. Σπασμένα γυαλιά. Αν και πολύ σωστά ξέρουμε ότι οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, όμως τα σπασμένα γυαλιά (ποτήρια, μπουκάλια κ.λπ) δεν ανακυκλώνονται. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων στα κέντρα διαλογής,  οι οποίοι συνήθως κάνουν το διαχωρισμό των σκουπιδιών με τα χέρια.
  2. Συσκευασίες έτοιμου φαγητού (κουτιά από πίτσα, σουβλάκια, γλυκά κ.λπ.). Αν και πολύ σωστά ξέρουμε ότι το χαρτόνι ανακυκλώνεται,  όμως τα πολύ βρώμικα,  "ποτισμένα" από λίπη και λάδια  χαρτόνια συσκευασίας δεν ανακυκλώνονται. Ακόμα και μικρά υπολείμματα  φαγητού δημιουργούν πρόβλημα στη διαδικασία διαχωρισμού, καθώς διαμορφώνεται μια λερωμένη μάζα. 
  3. Κουτιά χυμών. Υπάρχουν ορισμένα κουτιά χυμών που δεν ανακυκλώνονται, λόγω του συνδυασμού πλαστικού και χαρτονιού. Πριν τα πετάξουμε στον μπλε κάδο, πρέπει να ελέγξουμε αν φέρουν την ειδική σήμανση καταλληλότητας για ανακύκλωση. 
  4. Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια. Ενώ τα πλαστικά μπουκάλια είναι βασικό ανακυκλώσιμο υλικό, τα καπάκια τους ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο.  Άρα πρέπει να τα αφαιρούμε και να τα πετάμε ξεχωριστά στον μπλε κάδο. 
  5. Σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες. Αν και πολύ σωστά ξέρουμε ότι οι απλές σακούλες μπορούν να ανακυκλωθούν, οι βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπόμενες σακούλες, που διατίθενται κυρίως από τα σούπερ μάρκετ, δεν ανακυκλώνονται. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν ημερομηνία λήξης και μετά το πέρας της αρχίζει η αποσύνθεσή τους δημιουργώντας πολλά μικροσκοπικά κομματάκια, που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πολτού σκουπιδιών, ο οποίος δυσχεραίνει την ανακύκλωση.
IKEA_Κάδος διαχωρισμού σκουπιδιών με καπάκι SORTERA 

Δεν ξεχνάμε**… 
  •  Να διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα απορρίμματα.
  • Να αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες από τα υπολείμματα και, αν χρειάζεται, να τις ξεπλένουμε.
  • Να διπλώνουμε/συμπιέζουμε τα χαρτοκιβώτια. 
  • Να μην πετάμε στο μπλε κάδο τα υλικά συσκευασίας μέσα σε δεμένες σακούλες, αλλά να τα ρίχνουμε χύμα.
  • Να μην πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στον μπλε κάδο.
  • Να κλείνουμε τον κάδο, για να προστατεύσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή. 
  • Να μεταδίδουμε το μήνυμα της ανακύκλωσης σε φίλους και γνωστούς.

Πηγές:  * "Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης", Γιάννης Ελαφρός, kathimerini.gr
                **Ελληνική εταιρεία Αξιοποίησης της Ανακύκλωσης, www.herrco.gr

Φωτογραφίες από: 1, 2

18 Σεπ 2012

THINK YUMMY

Frittata Λαχανικών



 Αγαπώ τις γρήγορες, ευέλικτες συνταγές που μου επιτρέπουν να φτιάξω κάτι νόστιμο μεσοβδόμαδα με ό,τι βρίσκεται διαθέσιμο στο ψυγείο μου.

Ας μη ξεγελιόμαστε όμως, η συνταγή της ημέρας δεν είναι γαλλική ομελέτα, δεν είναι ισπανική tortilla, αλλά είναι ιταλική frittata! Απαραίτητο συστατικό τα αβγά, ενώ για τα υπόλοιπα αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη….

Υλικά: 
  • 3 μεγάλα αβγά 
  • 3 ασπράδια αβγών 
  • 2 κ.σ. γάλα 
  • ½ κ.γλ. αλάτι 
  • ¼ κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 
  • ½ φλ. τυρί της αρεσκείας σας (φέτα, κεφαλογραβιέρα, edam, μοτσαρέλα κ.λπ.) 
  • 1 ½ κ.σ. ανάλατο βούτυρο 
  • 1 μικρό κολοκυθάκι, κομμένο σε λεπτές φέτες 
  • 1/3 φλ. κατεψυγμένο αρακά, ξεπαγωμένο 
  • 1 φλ. φρέσκο σπανάκι, καθαρό και ψιλοκομμένο 
  • ¼ φλ. κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (μόνο το τρυφερό πράσινο μέρος τους) 
  • 1 ½ κ.γλ. σκόρδο, ψιλοκομμένο 
  • ½ κ.γλ. φύλλα φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένα 
  • 2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο 
  • 1 κ.σ. κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα για το γαρνίρισμα

 Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C (στο grill).
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αβγά και τα ασπράδια, τα χτυπάμε με το σύρμα μαζί με το γάλα, ¼ κ.γλ. αλάτι και 1/8 κ.γλ. πιπέρι, μέχρι να αφρατέψουν και κρατάμε το μείγμα στην άκρη. 
  3. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. 
  4. Ρίχνουμε στο λιωμένο βούτυρο τα κολοκυθάκια και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με μία κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ελαφρώς καφέ χρώμα. 
  5. Προσθέτουμε τον αρακά , τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 2 λεπτά επιπλέον. 
  6. Προσθέτουμε το σκόρδο, το σπανάκι, το θυμάρι, ¼ κ.γλ. αλάτι, μία πρέζα πιπέρι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας με την κουτάλα μας για 1 περίπου λεπτό ακόμα. 
  7. Ανακατεύουμε 1 κ.σ. μαϊντανό και με το τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το μείγμα αβγών πάνω από τα λαχανικά. 
  8. Μαγειρεύουμε 3-4 λεπτά, ανασηκώνοντας με μία σπάτουλα σιλικόνης τα αβγά περιμετρικά στο τηγάνι για να μπαίνει το μείγμα αβγών κάτω από τα υλικά – χωρίς έτσι να χαλάμε την εμφάνιση της frittata στην επιφάνειά της - , μέχρι οι άκρες της frittata να αρχίσουν να σταθεροποιούνται, ενώ από πάνω είναι ακόμα ρευστή. 
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε την επιφάνεια της frittata με το τυρί που επιλέξαμε. 
  10. Βάζουμε το τηγάνι κάτω από το grill του προθερμασμένου φούρνου για 2-3 λεπτά μέχρις ότου τα αβγά φουσκώσουν ελαφρώς και το τυρί ροδίσει, προσέχοντας όμως μη στεγνώσει ή καεί η frittata μας. 
  11. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία (η frittata θα ξεφουσκώσει ελαφρώς). 
  12. Χαλαρώνουμε προσεκτικά τις άκρες με μία σπάτουλα και μεταφέρουμε τη frittata σε μία πιατέλα. 
  13. Γαρνίρουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό (1 κ.σ.) και τα υπόλοιπα κρεμμυδάκια (1 κ.σ.). 
  14. Κόβουμε σε τριγωνικά κομμάτια και σερβίρουμε.
Συμβουλές:
  •  Απαράβατος κανόνας για την επιτυχία της συνταγής είναι να σοτάρουμε όλα μας τα λαχανικά, ώστε να χάσουν όλα τους τα υγρά, πριν τα προσθέσουμε στο μείγμα αβγών. Θυμόμαστε πάντα ότι οι πατάτες ίσως θέλουν περισσότερο χρόνο μαγειρέματος από τα υπόλοιπα λαχανικά, ενώ τα μανιτάρια και τα κολοκυθάκια περιέχουν πολύ νερό.
  • Τα μικρότερα κομμάτια υλικών μαγειρεύονται πιο γρήγορα και χάνουν πιο εύκολα το νερό που περιέχουν. 
  • Σερβίρουμε τη frittata σε θερμοκρασία δωματίου σε τριγωνικά κομμάτια (όπως την πίτσα). Αποτελεί ιδανική λύση για brunch ή όταν έχουμε πολλούς καλεσμένους. 
  • Δεν πετάμε τυχόν περισσεύματα frittata, αλλά τα κάνουμε σάντουιτς για το γραφείο. Γεμίζουμε μακρόστενα ψωμάκια με μακρόστενα κομμάτια frittata και ροδέλες  ζουμερής ντομάτας, αφού πρώτα τα έχουμε αλείψει με ένα πλούσιο στρώμα μαγιονέζας. 
  • Αγαπημένος μου τρόπος σερβιρίσματος είναι σε ένα ξύλινο δίσκο κοπής, ξεφεύγοντας έτσι από τις συνηθισμένες πιατέλες σερβιρίσματος. 
  • Απολαμβάνουμε τη frittata με τη συνοδεία ενός λευκού ή ροζέ κρασιού και μίας ελαφριάς σαλάτας με πράσινες και κόκκινες λόλες, ντοματίνια και μία ελαφριά vinaigrette. 
  • Μπορούμε να εναλλάσσουμε τα λαχανικά της συνταγής ανάλογα με την εποχή και τις προτιμήσεις μας, κρατώντας πάντα ως βασικό συστατικό τα αβγά. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε στη frittata αλλαντικά. Εάν κρατήσουμε ως βασικά συστατικά τα αβγά και τις πατάτες, τότε έχουμε μία ισπανική tortilla! 
  • Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τη frittata με την ομελέτα, καθώς κατά την παρασκευή της ομελέτας μαγειρεύουμε το μείγμα αβγού, στη συνέχεια το διπλώνουμε γύρω από τη γέμιση της επιλογής μας και τη σερβίρουμε αμέσως ολόκληρη (μία μερίδα) και ζεστή, ενώ κατά την παρασκευή της frittata μαγειρεύουμε όλα τα υλικά μαζί στο τηγάνι, τελειώνουμε το μαγείρεμα στο φούρνο (grill) και τη σερβίρουμε σε κομμάτια (πολλές μερίδες) σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή Επιτυχία!

Φωτογραφία από: 1