Σελίδες

17 Δεκ 2012

THINK STYLISH


Baroque Drama Queen
 

Τα Χριστούγεννα καταφθάνουν και η εορταστική περίοδος μας επιτρέπει να χαιρετίσουμε party chic εμφανίσεις με λάμψη και υπερβολή, ξεχνώντας για λίγο τις επιταγές της λιτότητας.

Αφήνω λοιπόν τη θεατρική μου διάθεση να ξεπηδήσει ακολουθώντας τις διακοσμητικές υπερβολές της baroque τάσης. Επιλέγω χρυσοποίκιλτα, βαριά και πλούσια υφάσματα, όπως στολισμένα βελούδα και απαστράπτοντα μπροκάρ, τα οποία συνδυάζονται και συνυπάρχουν αρμονικά με αισθησιακές δαντέλες, γενναιόδωρα κεντήματα, υπερμεγέθη κοσμήματα με πετράδια και κρύσταλλα και voila: I am a drama queen!


Σακάκι με χρυσή κλωστή ή μπαρόκ μοτίβα προσδίδει αίσθηση πολυτέλειας σε μία πρωινή, casual εμφάνιση, ενώ οι πιο τολμηρές από εμάς μαγνητίζουν τα βλέμματα από το πρωί ως το βράδυ με ένα total baroque look.
 

Rock the baroque



Θηλυκά φορέματα που τονίζουν τη μέση και το μπούστο συνοδευόμενα από υπερμεγέθη κοσμήματα, τα οποία προσθέτουν μπαρόκ στοιχεία.


Παντελόνια ιδιαίτερα, εκκεντρικά που κάνουν τη διαφορά.


Φωτογραφίες από: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

12 Δεκ 2012

THINK YUMMY

Gluhwein

Γλυκόπιοτο & γιορτινό! 


Βρισκόμαστε στα μέσα του Δεκέμβρη, το οποίο σημαίνει ότι είναι καιρός να εφοδιάσουμε το bar μας, να γεμίσουμε τον τόπο με φωτάκια και γιρλάντες, να βάλουμε το πιο κόκκινο κραγιόν μας, να ανοίξουμε το σπίτι μας και να υποδεχθούμε τους φίλους μας ……. its party time!

Πέρσι, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η Δήμητρα και ο Πασχάλης οργάνωσαν στο νέο τους διαμέρισμα ένα χαλαρό και ταυτόχρονα λαμπερό gluhwein party και κατάφεραν να κρατήσουν την εορταστική διάθεση των καλεσμένων στα ύψη. Το menu συμπεριλάμβανε ζεστό, γλυκό, κόκκινο κρασί με καρυκεύματα και αρώματα εσπεριδοειδών, δηλαδή gluhwein –  "λαμπερό κρασί" και το αφήνω τιμής ένεκεν στη γερμανόφωνη version μιας και ήταν δια χειρός Πασχάλη, συνοδευόμενο από πικάντικα λουκάνικα.

Όταν ζήτησα από τα παιδιά τη συνταγή, δε μου δόθηκε μία συνταγή, αλλά 2-3, καθώς το gluhwein μας επιτρέπει να παίξουμε άφοβα με τα αρώματα και τα καρυκεύματα, ανάλογα με τις προσωπικές μας προτιμήσεις.

Υλικά: 
  • 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί (750ml)
  • 1 πορτοκάλι σε φέτες 
  • 1 λεμόνι σε φέτες ή εναλλακτικά ½ λεμόνι, ½ πορτοκάλι & 1 μανταρίνη 
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού ή εναλλακτικά 2 φλ. φρεσκοστυμμένου χυμού πορτοκαλιού 
  • 2/3 φλ. μέλι ή εναλλακτικά 190 γρ. λευκή ζάχαρη 
  • 12 γαρύφαλλα 
  • 4 ξυλάκια κανέλα 
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισους 
  • 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο 
  • ½  φλ. brandy (προαιρετικά) 
Εκτέλεση: 
  1. Ρίχνουμε το κρασί σε μία βαθιά αντικολλητική κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  2. Κόβουμε το λεμόνι σε φέτες , όπως επίσης κόβουμε το πορτοκάλι σε μεγάλες φέτες στις οποίες μπήγουμε 3-4 γαρύφαλλα/φέτα πορτοκαλιού και τις ρίχνουμε στο κρασί. 
  3. Σπάμε τα ξυλάκια κανέλας στα δύο και τα ρίχνουμε στο κρασί. 
  4. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μυρωδικά, το brandy (εφόσον επιθυμούμε) και το ξύσμα πορτοκαλιού ή το χυμό του πορτοκαλιού. 
  5. Μόλις αρχίζει να ζεσταίνεται το κρασί, αλλά πριν βράσει, προσθέτουμε τη ζάχαρη ή μέλι, και χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά. 
  6. Ανακατεύουμε ελαφρά μέχρις ότου διαλυθεί η ζάχαρη ή το μέλι και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά 20-25 λεπτά. 
  7. Αφαιρούμε τις φέτες από τα εσπεριδοειδή και σουρώνουμε το κρασί. 
  8. Σερβίρουμε το κρασί ζεστό
 Συμβουλές:
  • Ζεσταίνουμε το κρασί σε μέτρια φωτιά (όχι πάνω από 60°C-70°C) για να αναδυθούν τα αρώματα και να ενωθούν οι γεύσεις. Δεν πρέπει να βράσει το κρασί γιατί θα εξατμιστεί το οινόπνευμα και θα χαθούν τα αρώματα. 
  • Επιλέγουμε ένα κόκκινο κρασί, όπως cabernet sauvignon/merlot/ξινόμαυρο/μαυροδάφνη κ.λπ., όχι απαραίτητα ακριβό, αλλά καλής ποιότητας. 
  • Παίζουμε άφοβα με τα αρώματα των εσπεριδοειδών και τα καρυκεύματα, ανάλογα με τις προσωπικές μας προτιμήσεις. 
  • Εάν επιθυμούμε το κρασί μας πιο δυνατό και με πιο έντονη γεύση προσθέτουμε brandy, cognac, ρούμι, amaretto liqueur. 
  • Υπάρχουν έτοιμα mix μυρωδικών σε φακελάκια, τα οποία απλά εμβαπτίζουμε στο κρασί και διατίθενται στα μεγάλα supermarkets. 
  • Σερβίρουμε το gluhwein ζεστό σε προθερμασμένα γυάλινα ποτήρια με χερούλι – για να μην κάψουν τα χέρια τους οι καλεσμένοι μας – ή ακόμα και σε κεραμικές κούπες. Αποφεύγουμε τα κρυστάλλινα ποτήρια, τα οποία ενδέχεται να σπάσουν εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας του κρασιού. 
  • Μπορούμε να προθερμάνουμε τα ποτήρια μας σε ζεστό νερό. 
  • Γαρνίρουμε με μία φέτα πορτοκάλι και ένα ξυλάκι κανέλας.

 Φωτογραφία από: 1


6 Δεκ 2012

THINK HOLISTIC

Slow Down 

 Όταν κάτι αξίζει να γίνει, αξίζει να γίνεται αργά


Μετά από ένα μήνα ατέλειωτης τρεχάλας ώστε να ολοκληρωθεί  η μετακόμισή μου μέχρι την εορταστική περίοδο, το χριστουγεννιάτικο δένδρο να στηθεί και τα εταιρικά δώρα να σταλούν στους συνεργάτες μας εγκαίρως, το σώμα μου προστάζει Slow Down! Η λίστα μου με τις εορταστικές υποχρεώσεις (κάρτες, δώρα, στολίσματα, μαγειρέματα) παραμένει μεγάλη και το πρόγραμμα με κοινωνικές επαφές ιδιαίτερα γεμάτο, όμως φέτος αποφάσισα να ασπαστώ το μανιφέστο των αργών, επιτρέποντας έτσι τον εαυτό μου να απολαύσει τις ιδιαίτερες εορταστικές στιγμές.

"Υπάρχουν εκείνοι που μας παροτρύνουν να επιταχύνουμε. Εμείς αντιστεκόμαστε!" – έτσι ξεκινάει το μανιφέστο του κινήματος Slow Down Now με εμπνευστή τον Christopher Richards, ο οποίος επιχειρεί να απενοχοποιήσει το να "μην κάνουμε πολλά". Ακολουθώντας την Philoslowsophy οφείλουμε να επιβραδύνουμε, όταν τα πάντα γύρω μας είναι σε κατάσταση διαρκούς υπερδραστηριότητας  (χωρίς νόημα). Οφείλουμε να υπερασπιστούμε την ηρεμία μας, όποιο και αν είναι το κόστος. *

Με βάση λοιπόν τον οδηγό How to Slow Down του κινήματος  Slow Down Now, έφτιαξα μία λίστα με τρόπους για να απολαύσουμε την εορταστική περίοδο διαφυλάσσοντας την ψυχική μας ηρεμία και την καλή μας διάθεση.
  1.  Αντιστεκόμαστε στο να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί, αλλά εκτελούμε τις υποχρεώσεις μας μία-μία, ακόμα και αν έτσι επιβραδύνουμε την εορταστική προετοιμασία ή αναγκαζόμαστε να απορρίψουμε προσκλήσεις. Έτσι, θα καταφέρουμε να απολαύσουμε τη διαδικασία της εορταστικής προετοιμασίας και τη συνεύρεση με ανθρώπους που αγαπούμε και πραγματικά θέλουμε να δούμε.
  2. Κάνουμε ένα διάλειμμα με ένα φλιτζάνι χριστουγεννιάτικο τσάι, βάζουμε τα πόδια ψηλά και αφιερώνουμε την προσοχή μας σε ό,τι βρεθεί μπροστά μας, αποβάλλοντας έτσι τις αγχωτικές σκέψεις της καθημερινότητας. 
  3. Φροντίζουμε να αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας. Τα Χριστούγεννα είθισται να περνάμε αρκετό χρόνο σκεφτόμενοι αυτούς που αγαπάμε και πώς θα τους ικανοποιήσουμε, όμως κι εμείς χρειαζόμαστε χρόνο να χαλαρώσουμε με ένα μπάνιο με κεριά και μουσική, με εναλλακτικούς τρόπους άσκησης, όπως yoga ή pilates - όπου το πρόγραμμα ασκήσεων συνδυάζει streching και μυϊκή ενδυνάμωση, ενώ επικεντρώνεται στη σωστή αναπνοή και τη συγκέντρωση και όχι τη βίαιη καταπόνηση του σώματος - 
  4. Απολαμβάνουμε τα εορταστικά γεύματα αργά.   
  5. Βάζουμε τις φανελένιες πιτζάμες μας και περνάμε περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι.
  6. Γελάμε πολύ.
  7. Αντιστεκόμαστε σε όσους μας παροτρύνουν να επιταχύνουμε.  
  8. Εξασκούμαστε στο να μην κρατάμε διαρκώς τον εαυτό μας απασχολημένο.
*Πηγή: slowdownnow.org

5 Δεκ 2012

THINK CREATIVE

Art de la table


Με το πέρασμα των χρόνων αποδέχθηκα το γεγονός ότι στην κουζίνα της μαμάς, δεύτερη μαγείρισσα δεν χωρά και συμβιβάστηκα με την αποκλειστικότητα του art de la table κατά την προετοιμασία του οικογενειακού χριστουγεννιάτικου γεύματος.

Το στρώσιμο του τραπεζιού χρειάζεται φαντασία, χιούμορ και παράβλεψη του savoir-faire για ένα ανατρεπτικό αποτέλεσμα που προκαλεί το ενδιαφέρον.

 

Προτιμώ την πιο casual εκδοχή του κλασσικού τραπεζομάντηλου, τα runners (τραβέρσες) με γερές δόσεις χρώματος ή μοτίβα που κλέβουν την παράσταση και αποτελούν τον καμβά για μία ξεχωριστή σύνθεση στη μέση του τραπεζιού.

Μικρές δόσεις χιούμορ συνυπάρχουν αρμονικά με τα υπόλοιπα κλασικά διακοσμητικά στοιχεία του τραπεζιού και απογειώνουν τη γιορτινή διακόσμηση.

 

Απολαμβάνω τις αυτοσχέδιες συνθέσεις, όπου η καλλιτεχνική ανάμειξη αντικειμένων (κεριά, βάζα, στολίδια) και φρέσκων, εποχιακών λουλουδιών καταλήγει πολλές φορές σε ανορθόδοξες αντιθέσεις.

 
Ένα μεγάλο μοντέρνο διακοσμητικό πιάτο σε ρόλο sous-plat (χρησιμοποιείται ως βάση για το πιάτο του κυρίως φαγητού και δεν μετακινείται καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματος) συναντά το σερβίτσιο της γιαγιάς σε μία πρωτότυπη μίξη του παλιού με το μοντέρνο και του καθημερινού με το πολυτελές.  

Χειρόγραφες, αυτοσχέδιες ονομαστικές καρτέλες βάζουν την τελευταία προσωπική πινελιά στο τραπέζι, ενώ βοηθούν τους καλεσμένους να βρουν τη θέση τους και να νοιώσουν μοναδικοί.



Φωτογραφίες από: 1, 2, 3, 4, 5, 6