Σελίδες

12 Δεκ 2012

THINK YUMMY

Gluhwein

Γλυκόπιοτο & γιορτινό! 


Βρισκόμαστε στα μέσα του Δεκέμβρη, το οποίο σημαίνει ότι είναι καιρός να εφοδιάσουμε το bar μας, να γεμίσουμε τον τόπο με φωτάκια και γιρλάντες, να βάλουμε το πιο κόκκινο κραγιόν μας, να ανοίξουμε το σπίτι μας και να υποδεχθούμε τους φίλους μας ……. its party time!

Πέρσι, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η Δήμητρα και ο Πασχάλης οργάνωσαν στο νέο τους διαμέρισμα ένα χαλαρό και ταυτόχρονα λαμπερό gluhwein party και κατάφεραν να κρατήσουν την εορταστική διάθεση των καλεσμένων στα ύψη. Το menu συμπεριλάμβανε ζεστό, γλυκό, κόκκινο κρασί με καρυκεύματα και αρώματα εσπεριδοειδών, δηλαδή gluhwein –  "λαμπερό κρασί" και το αφήνω τιμής ένεκεν στη γερμανόφωνη version μιας και ήταν δια χειρός Πασχάλη, συνοδευόμενο από πικάντικα λουκάνικα.

Όταν ζήτησα από τα παιδιά τη συνταγή, δε μου δόθηκε μία συνταγή, αλλά 2-3, καθώς το gluhwein μας επιτρέπει να παίξουμε άφοβα με τα αρώματα και τα καρυκεύματα, ανάλογα με τις προσωπικές μας προτιμήσεις.

Υλικά: 
  • 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί (750ml)
  • 1 πορτοκάλι σε φέτες 
  • 1 λεμόνι σε φέτες ή εναλλακτικά ½ λεμόνι, ½ πορτοκάλι & 1 μανταρίνη 
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού ή εναλλακτικά 2 φλ. φρεσκοστυμμένου χυμού πορτοκαλιού 
  • 2/3 φλ. μέλι ή εναλλακτικά 190 γρ. λευκή ζάχαρη 
  • 12 γαρύφαλλα 
  • 4 ξυλάκια κανέλα 
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισους 
  • 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο 
  • ½  φλ. brandy (προαιρετικά) 
Εκτέλεση: 
  1. Ρίχνουμε το κρασί σε μία βαθιά αντικολλητική κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  2. Κόβουμε το λεμόνι σε φέτες , όπως επίσης κόβουμε το πορτοκάλι σε μεγάλες φέτες στις οποίες μπήγουμε 3-4 γαρύφαλλα/φέτα πορτοκαλιού και τις ρίχνουμε στο κρασί. 
  3. Σπάμε τα ξυλάκια κανέλας στα δύο και τα ρίχνουμε στο κρασί. 
  4. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μυρωδικά, το brandy (εφόσον επιθυμούμε) και το ξύσμα πορτοκαλιού ή το χυμό του πορτοκαλιού. 
  5. Μόλις αρχίζει να ζεσταίνεται το κρασί, αλλά πριν βράσει, προσθέτουμε τη ζάχαρη ή μέλι, και χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά. 
  6. Ανακατεύουμε ελαφρά μέχρις ότου διαλυθεί η ζάχαρη ή το μέλι και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά 20-25 λεπτά. 
  7. Αφαιρούμε τις φέτες από τα εσπεριδοειδή και σουρώνουμε το κρασί. 
  8. Σερβίρουμε το κρασί ζεστό
 Συμβουλές:
  • Ζεσταίνουμε το κρασί σε μέτρια φωτιά (όχι πάνω από 60°C-70°C) για να αναδυθούν τα αρώματα και να ενωθούν οι γεύσεις. Δεν πρέπει να βράσει το κρασί γιατί θα εξατμιστεί το οινόπνευμα και θα χαθούν τα αρώματα. 
  • Επιλέγουμε ένα κόκκινο κρασί, όπως cabernet sauvignon/merlot/ξινόμαυρο/μαυροδάφνη κ.λπ., όχι απαραίτητα ακριβό, αλλά καλής ποιότητας. 
  • Παίζουμε άφοβα με τα αρώματα των εσπεριδοειδών και τα καρυκεύματα, ανάλογα με τις προσωπικές μας προτιμήσεις. 
  • Εάν επιθυμούμε το κρασί μας πιο δυνατό και με πιο έντονη γεύση προσθέτουμε brandy, cognac, ρούμι, amaretto liqueur. 
  • Υπάρχουν έτοιμα mix μυρωδικών σε φακελάκια, τα οποία απλά εμβαπτίζουμε στο κρασί και διατίθενται στα μεγάλα supermarkets. 
  • Σερβίρουμε το gluhwein ζεστό σε προθερμασμένα γυάλινα ποτήρια με χερούλι – για να μην κάψουν τα χέρια τους οι καλεσμένοι μας – ή ακόμα και σε κεραμικές κούπες. Αποφεύγουμε τα κρυστάλλινα ποτήρια, τα οποία ενδέχεται να σπάσουν εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας του κρασιού. 
  • Μπορούμε να προθερμάνουμε τα ποτήρια μας σε ζεστό νερό. 
  • Γαρνίρουμε με μία φέτα πορτοκάλι και ένα ξυλάκι κανέλας.

 Φωτογραφία από: 1


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου