This
time of the year, I get quite nostalgic of the carefree Greek summers of my
childhood, including a whole month with my 4 cousins and my sister at my
grandparents’ beach house. One of the rituals of these summers was the night
time family gathering around the TV for Greek films, including the consumption
of big bowls of juicy watermelon with Greek feta cheese by the adults. Kids
were not allowed to eat watermelon at night time, as this would result to
frequent overnight visits to the one and only loo of the beach house…..
In
reflection of my childhood Greek summers at my grandparents’ beach house, I
decided to spice things up with a more adventurous - both savoury and
refreshing at the same time - version of a simple salad with Greek summer
aroma.
Ingredients (serves 4):
-
¼ watermelon (about 16 triangles)
-
250 gr Greek feta cheese (about 2 -3 pieces per serving)
-
1 small red onion
-
80 ml olive oil
-
2 tbs red wine vinegar
-
¼ tsp salt
-
¼ tsp fresh pepper
-
extra fresh pepper and flaked sea salt for serving
Instructions:
- Remove the rind and pips from the watermelon and cut it into 1 cm triangle chunks.
-
Cut large pieces of Greek feta cheese (preferably in triangles).
-
Slice the red onion into fine half moons.
-
Whisk together the vinegar, olive oil, ¼ tsp salt, ¼ tsp fresh pepper and set aside.
-
On a platter, layer the watermelon wedges, Greek feta cheese and red onion on top.
-
Pour the olive-vinegar dressing over the salad.
- Add freshly grounded pepper and flaked sea salt (if needed).
-
Serve immediately.
-
Choose a small watermelon without many seeds.
-
Keep the watermelon in the fridge for a few hours before cutting it.
-
The salad pairs nicely with crushed almonds and mint.
-
Prefer freshly grounded, high quality salt, like kosher, and freshly grounded pepper to elevate the dish.
-
Always check the saltiness of the feta cheese before adding extra salt to the salad.
-
Serve while the watermelon is cool.
-
Enjoy the watermelon salad with a glass of a chilled rose wine, that balances the complex character of a red wine, with the crispiness of a white .
Photo from: here
Σαλάτα Καρπούζι με Άρωμα Ελλάδας
Κάθε χρόνο, αυτή την εποχή, πιάνω τον
εαυτό μου να αναπολεί τα ανέμελα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας, τα οποία
συμπεριλάμβαναν έναν ολόκληρο μήνα με τα 4 ξαδέρφια μου και την αδερφή μου στο
εξοχικό του παππού και της γιαγιάς. Αγαπημένη συνήθεια, η βραδινή οικογενειακή
μάζωξη γύρω από την τηλεόραση για ελληνική ταινία, η οποία συνοδευόταν
ανελλιπώς από μεγάλα μπολ με καρπούζι και φέτα για τους μεγάλους. Όμως,
απαγορευμένο βραδινό για τα παιδιά, προς αποφυγήν μεταμεσονύχτιων επισκέψεων
στη μία και μοναδική τουαλέτα του εξοχικού…
Μια νοσταλγική αναδρομή στα καλοκαίρια
της παιδικής μου ηλικίας στο εξοχικό του παππού και της γιαγιάς, με οδήγησε σε
μια λίγο πιο περιπετειώδη εκδοχή μιας απλής σαλάτας με άρωμα Ελλάδας.
Υλικά (4 μερίδες):
- ¼ καρπούζι (περίπου 16 τριγωνικές φέτες)
- 250 γραμ. τυρί φέτα (περίπου 2 -3 κομμάτια/μερίδα)
- 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι
- 80 ml ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
- ¼ κ.γλ. αλάτι
- ¼ κ.γλ. φρέσκο πιπέρι
- επιπλέον φρέσκο πιπέρι και χοντρό αλάτι για το σερβίρισμα
Οδηγίες:
- Καθαρίζουμε το καρπούζι από σάρκα και κουκούτσια και στη συνέχεια το κόβουμε σε τριγωνικές φέτες με πάχος 1 εκ.
- Κόβουμε το τυρί φέτα σε μεγάλα κομμάτια (κατά προτίμηση τριγωνικά).
- Κόβουμε το κόκκινο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες (μισοφέγγαρο).
- Χτυπάμε καλά το ξίδι, ελαιόλαδο, ¼ κ.γλ. αλάτι, ¼ κ.γλ. φρέσκο πιπέρι και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
- Τοποθετούμε τις φέτες του καρπουζιού σε μία πιατέλα, βάζουμε από πάνω τη φέτα και γαρνίρουμε με το κόκκινο κρεμμύδι.
- Περιχύνουμε τη σαλάτα με το dressing.
- Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο χοντρό αλάτι.
- Σερβίρουμε αμέσως
- Επιλέγουμε ένα μικρό καρπούζι χωρίς πολλά κουκούτσια.
- Τοποθετούμε το καρπούζι στο ψυγείο για μερικές ώρες, πριν το κόψουμε.
- Μπορούμε να προσθέσουμε στη σαλάτα μας αμύγδαλα και φύλλα μέντας.
- Προτιμούμε φρεσκοτριμμένο, υψηλής ποιότητας χοντρό αλάτι, χωρίς χημικά πρόσθετα, όπως kosher, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι για να απογειώσουμε τη γεύση του πιάτου μας.
- Ελέγχουμε πόσο αλμυρή είναι η φέτα μας, πριν προσθέσουμε επιπλέον αλάτι στη σαλάτα μας.
- Σερβίρουμε τη σαλάτα μας ενώ το καρπούζι μας είναι ακόμα δροσερό.
- Απολαμβάνουμε τη σαλάτα μας με τη συνοδεία ενός δροσερού ροζέ κρασιού.
Καλή Όρεξη!
*Όλες οι συνταγές είναι αγαπημένες και δοκιμασμένες, ενώ οι συμβουλές είναι δοσμένες από προσωπική εμπειρία.
*Επειδή δεν τα καταφέρνω πολύ καλά να αποδώσω τις συνταγές με το φωτογραφικό μου φακό, συνήθως δανείζομαι φωτογραφίες από άλλες, παρόμοιες συνταγές στο διαδίκτυο (φωτογραφία από εδω)