Σελίδες

19 Οκτ 2012

THINK YUMMY

Πρόσκληση για τσάι 

Photography by Christine


Ένα φθινοπωρινό απόγευμα του Σεπτέμβρη, 5 φίλες ανταποκριθήκαμε σε ένα ζεστό κάλεσμα για ανάλαφρη κουβέντα και χαλάρωση. Οικοδέσποινα, η φίλη μου η Ρούλα, που με αφορμή τα γενέθλιά της έστησε το σκηνικό με όμορφα κεριά με διακριτικά αρώματα, λουλούδια στο τραπέζι, vintage τραπεζομάντηλο και σετ τσαγιού για ένα tea party γυναικών.

Όμως πέρα από τη διακόσμηση, γύρω από τις ενδιαφέρουσες ποικιλίες τσαγιού, στήθηκε και ένας χορός  γλυκών και αλμυρών κερασμάτων. Το μενού εμπνευσμένο από τις βρετανικές γευστικές συνήθειες του afternoon tea, συμπεριλάμβανε φρέσκους κρύους χυμούς από διάφορα εσπεριδοειδή, αφράτο cake, τάρτα φρούτων και ποικιλία από σαντουιτσάκια που έκλεψαν την παράσταση και στάθηκαν αφορμή για πιο εμπνευσμένα σνακς για το γραφείο.

Για την ιστορία, όπως το κρίκετ και το ουίσκι, έτσι και το σάντουιτς, είναι βρετανική επινόηση που γρήγορα απέκτησε φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Ήταν ο John Montagu (1718-1792), ο 4ος κόμης της ιστορικής πόλης της νοτιοανατολικής Αγγλίας, Σάντουιτς και μανιώδης χαρτοπαίχτης, που έδωσε εντολή στον υπηρέτη του να βάζει το κρέας ανάμεσα σε 2 φέτες ψωμί για να μη λερώνει τα χέρια του και κατ’ επέκταση τα χαρτιά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η ιδέα ενθουσίασε τους συμπαίκτες του, οι οποίοι άρχισαν να παραγγέλνουν "το ίδιο με τον κόμη του Σάντουιτς"*.

Mini Tea Sandwiches 

Σάντουιτς με καπνιστό σολομό, τυρί-κρέμα, κάπαρη & άνηθο 

Υλικά για 16 σαντουιτσάκια:

  • 8 φέτες ψωμί του τοστ σίκαλης
  • Βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4-8 φέτες καπνιστό σολομό (ανάλογα με το μέγεθος)
  • 150 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 κ.σ. κάπαρη ψιλοκομμένη και στραγγισμένη από άλμη
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο (μόνο το λευκό μέρος)
  • 1 κ.σ. κοφτή άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ λεμόνι
  • ¼ αγγούρι καθαρισμένο από τη φλούδα και κομμένο σε λεπτές φέτες
  • Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

Εκτέλεση:
  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το τυρί κρέμα με την κάπαρη, το κρεμμυδάκι, τον άνηθο και  προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  2. Αλείφουμε το ψωμί με βούτυρο από άκρη σε άκρη.
  3. Απλώνουμε το μείγμα τυριού στις 4 φέτες ψωμί.
  4. Τοποθετούμε πάνω από το μείγμα φέτες σολομού και αγγουριού.
  5. Ραντίζουμε με μερικές σταγόνες λεμονιού.
  6. Σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες 4 φέτες ψωμί.
  7. Βάζουμε τα σάντουιτς στο ψυγείο.
  8. Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί, κόβουμε το καθένα σε 4 τριγωνικά σαντουιτσάκια και σερβίρουμε.   
Σάντουιτς με αβγό, μαγιονέζα, κάπαρη & κάρδαμο

Υλικά για 16 σαντουιτσάκια:

  • 8 φέτες λευκό ψωμί του τοστ ή μπόμπα
  • Βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 αβγά, βρασμένα σφιχτά και ψιλοκομμένα
  • 3-4 κ.σ. μαγιονέζα
  • 1 κ.σ. κάπαρη ψιλοκομμένη και στραγγισμένη από άλμη
  • 4 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. φυλλαράκια κάρδαμο ή ρόκα ψιλοκομμένη
  • Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Αλάτι

 Εκτέλεση:
  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα αβγά με τη μαγιονέζα, την κάπαρη και τα αγγουράκια. 
  2. Αλατοπιπερώνουμε και δοκιμάζουμε το μείγμα. 
  3. Αλείφουμε το ψωμί με βούτυρο από άκρη σε άκρη. 
  4. Απλώνουμε το μείγμα αβγού στις 4 φέτες ψωμί. 
  5. Πασπαλίζουμε με τα φυλλαράκια κάρδαμο ή τη ψιλοκομμένη ρόκα. 
  6. Σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες 4 φέτες ψωμί. 
  7. Βάζουμε τα σάντουιτς στο ψυγείο. 
  8. Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί, κόβουμε το καθένα σε 4 παραλληλόγραμμα σαντουιτσάκια - fingers και σερβίρουμε.

Σάντουιτς με αγγούρι, τυρί-κρέμα & άνηθο

Υλικά για 16 σαντουιτσάκια:
  • 8 φέτες λευκό ψωμί του τοστ
  • Βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 μικρό αγγούρι καθαρισμένο από τη φλούδα και κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 150 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ λεμόνι
  • Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

Εκτέλεση:
  1. Καθαρίζουμε το αγγούρι από τη φλούδα και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. 
  2. Αλατίζουμε τις φέτες αγγουριού, τις ραντίζουμε με μερικές σταγόνες λεμονιού, τις αφήνουμε να μαριναριστούν για ½ περίπου ώρα και τις στραγγίζουμε. 
  3. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το τυρί κρέμα με τον άνηθο και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 
  4. Αλείφουμε το ψωμί με βούτυρο από άκρη σε άκρη. 
  5. Απλώνουμε το μείγμα τυριού στις 4 φέτες ψωμί. 
  6. Τοποθετούμε πάνω από το μείγμα τις φέτες αγγουριού. 
  7. Σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες 4 φέτες ψωμί. 
  8. Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί, κόβουμε το καθένα σε 4 τριγωνικά σαντουιτσάκια και σερβίρουμε.

Συμβουλές: 
  • Αλείφω πάντα το ψωμί του σάντουιτς με βούτυρο γιατί κρατά μακριά την υγρασία των υλικών.
  • Προσέχω τα υλικά να μην ξεχειλίζουν από το ψωμί, ώστε τα σάντουιτς να είναι χορταστικά, αλλά όχι πολύ βαριά στη γεύση. 
  • Τα ψωμιά ολικής άλεσης, το πολύσπορο και της σίκαλης, είναι πλουσιότερα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και σίδηρο και ταιριάζουν πολύ με τα καπνιστά ψάρια. 
  • Μπορούμε να φτιάξουμε τα σαντουιτσάκια με μία φέτα λευκό και μία φέτα μαύρο ψωμί. 
  • Αγαπημένος μου τρόπος σερβιρίσματος σε τριώροφο δίσκο σερβιρίσματος με φέτες λεμόνι για διακόσμηση.

Πηγές: *WIKIPEDIA: http://en.wikipedia.org/wiki/Sandwich
               Συνταγές με μικρές παραλλαγές από : http://www.bbc.co.uk/food/recipes


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου