Σελίδες

23 Ιουλ 2012

THINK BIG


Βιβλιοπωλείο με θέα το απέραντο γαλάζιο

Έχω επανειλημμένα εκφράσει την αγάπη μου για τα μικρά, φιλόξενα βιβλιοπωλεία, τους ιδιαίτερους  χώρους, ίσως λίγο εκκεντρικούς, στους οποίους μπορεί κανείς να δραπετεύσει για λίγο από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, να βρει νέες πηγές έμπνευσης, καθώς και νέους τρόπους να ονειρευτεί.

Επίσης, μέσα από αυτή τη στήλη έχω επανειλημμένα εκφράσει το θαυμασμό μου για τους ανθρώπους που κάνουν όνειρα, σχέδια, think big, τολμούν και τα πραγματοποιούν.

Η ιστορία που ακολουθεί* αποτελεί πηγή έμπνευσης και αντικείμενο θαυμασμού, όχι μόνο από εμένα, αλλά και από την εφημερίδα The Guardian, η οποία συγκαταλέγει το βιβλιοπωλείο Atlantis Books , στα 10 καλύτερα βιβλιοπωλεία του κόσμου.


Ήταν άνοιξη του 2002, όταν ο Oliver και ο Craig επισκέφθηκαν τη Σαντορίνη. Γοητεύτηκαν από το νησί, όμως διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε βιβλιοπωλείο. Έτσι λοιπόν, ενώ έπιναν κρασί αποφάσισαν  να ανοίξουν ένα. Ο Oliver το ονόμασε "Ατλαντίδα" και άρχισαν να γελούν με την ιδέα ότι κάποια μέρα τα παιδιά τους θα πουλούν βιβλία στη Σαντορίνη.

Στην Αγγλία, ο Craig πήγε έναν περίπατο με τον Tim, του είπε για την ιδέα του βιβλιοπωλείου στη Σαντορίνη και τον ρώτησε αν θα ήθελε να το χτίσει. Η απάντηση του Tim ήταν: Υπέροχα!

Για ένα χρόνο φίλτραραν την ιδέα, καθώς ο Oliver και ο Craig έπρεπε να αποφοιτήσουν από το Πανεπιστήμιο. O Craig, λίγο πριν παραδώσει την πτυχιακή του εργασία, τηλεφώνησε στον Chris και του μίλησε για τα σχέδιά τους. Ο Chris είπε: Μπορώ να έρθω;

Μέσω ενός e-mail, η Jenny έφερε σε επαφή τον Craig και την Μαρία από την Κύπρο, η οποία σύμφωνα με τη Jenny είναι ειδήμων στην Αγγλική λογοτεχνία και καταπληκτική υπάλληλος βιβλιοπωλείου.

Τα 4 αγόρια και η Μαρία αφιέρωσαν 6 μήνες αποταμιεύοντας χρήματα, ανακαλύπτοντας βιβλία, ρυθμίζοντας τα χρέη τους, γράφοντας, διαβάζοντας και κάνοντας σκέψεις. Ο Tim νοίκιασε ένα φορτηγάκι με το όνομα Danny. Ο Will προσφέρθηκε να σχεδιάσει μία ιστοσελίδα και ένα λογότυπο και είπε: Θα μπορούσα να έρθω μαζί σας;

Το Νέο Έτος, με τον Danny - το φορτηγάκι γεμάτο, φθάσανε στη Οία. Βρήκαν ένα άδειο κτήριο με θέα το ηλιοβασίλεμα, ήπιαν ουίσκι και υπέγραψαν το μισθωτήριο. Βρήκαν  ένα σκύλο και μία γάτα, άνοιξαν λογαριασμό τραπέζης, έβγαλαν τη σχετική άδεια, έκαναν μερικούς φίλους, έχτισαν τα ράφια, τοποθέτησαν μία βάρκα στην ταράτσα και γέμισαν το χώρο με βιβλία. Η Jenny κατέφθασε στη Σαντορίνη τον Απρίλιο και έβαψε τα πάντα μπλε.


Το βιβλιοπωλείο "Ατλαντίδα" άνοιξε κάτω από το κάστρο την άνοιξη του 2004. Εκεί παρέμεινε για ένα χρόνο. Το χειμώνα του 2005 μεταφέρθηκε στη χώρα και αποτελεί πια μέρος της κοινότητας.

Το βιβλιοπωλείο είναι πλέον "σαν το σπίτι τους" για τους νεαρούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι ακόμα γελούν με την ιδέα ότι κάποια μέρα τα παιδιά τους θα πουλούν βιβλία στη Σαντορίνη. Όπως ο Will λέει: "Ιt’s as easy as that. As you. As that."


Φωτογραφίες από: 1,2,3


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου