Σελίδες

8 Νοε 2013

THINK YUMMY

Chilli con Jamie
@ Μαρμίτα



Μπορεί μία μέρα στην κουζίνα του Jamie Oliver να φαντάζει ευσεβής πόθος, όμως μία μέρα στην κουζίνα της Μαρμίτα έγινε πραγματικότητα από τύχη…. Το πολυαγαπημένο περιοδικό GLOW μου χάρισε ένα απόγευμα μαγειρικής περιπέτειας με οδηγό τις συνταγές του Jamie Oliver, σε μία κουζίνα που κάθε εκκολαπτόμενη μαγείρισσα θα ζήλευε. Μπορεί o Naked Chef να μην ήταν εκεί, αλλά σίγουρα η κουζίνα της Μαρμίτα ξεχείλιζε από την ενέργεια του "δασκάλου" Δημήτρη,  από το ειλικρινές ενδιαφέρον της οικοδέσποινας Σμαράγδας για γεύσεις, υλικά, τάσεις, βιβλία, κουζινικά, αλλά και το ενθουσιώδες ενδιαφέρον των "συμμαθητών" μου για τη μαγειρική.



  
Η συνταγή Chilli con Jamie είναι από το βιβλίο Jamie's America του Jamie Oliver, όπως τη μαγειρέψαμε και απολαύσαμε στη Μαρμίτα.

Υλικά για 6 άτομα:

  • 1 κιλό μοσχάρι για κατσαρόλα
  • 250ml καυτός καφές φίλτρου
  • 2 αποξηραμένες πιπεριές τσίλι
  • ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. κύμινο
  • 1 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
  • ½ κ.γλ. ρίγανη
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 2 κίτρινες πιπεριές
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 φρέσκιες πιπεριές τσίλι
  • 1 στικ κανέλας ή εναλλακτικά ¼ κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κονσέρβες ντομάτα κονκασέ
  • 1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια
  • 1 ½ κ.σ. μελάσα ή εναλλακτικά μαύρη ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • sour cream ή εναλλακτικά γιαούρτι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
  1. Ετοιμάζουμε 250ml καφέ φίλτρου.
  2. Κόβουμε το κρέας σε κύβους 2,5 εκ.
  3. Κόβουμε τις κόκκινες και τις κίτρινες πιπεριές σε κύβους.
  4.  Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά καρέ και το σκόρδο σε λεπτές φέτες.
  5. Μουλιάζουμε τις αποξηραμένες πιπεριές τσίλι στον καυτό καφέ.
  6. Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε μία μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το κύμινο, την πάπρικα, τη ρίγανη, το δαφνόφυλλο και τα αφήνουμε να ζεσταθούν σε χαμηλή φωτιά.
  7. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για 10 λεπτά.
  8. Κόβουμε στα δυο τις φρέσκιες πιπεριές τσίλι, αφαιρούμε τους σπόρους και τις προσθέτουμε στο μείγμα.
  9. Αλατοπιπερώνουμε.
  10. Ψιλοκόβουμε τις αποξηραμένες πιπεριές και τις προσθέτουμε μαζί με τον καφέ, την κανέλα, τις ντομάτες, το σκόρδο, τη μελάσα και το κρέας, σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαγειρευτεί για τουλάχιστον 1 ώρα.
  11. Ανοίγουμε το καπάκι και κομματιάζουμε το κρέας.
  12. Προσθέτουμε τις κόκκινες και κίτρινες πιπεριές και τα φασόλια και μαγειρεύουμε για άλλη ½ ώρα (χωρίς καπάκι).
  13. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση σε αλάτι και πιπέρι.
  14. Σερβίρουμε με τη συνοδεία μιας κουτάλας sour cream ή γιαουρτιού.

Συμβουλές:

  • Επιλέγουμε κρέας σπάλα ή εναλλακτικά αφράτο κιμά σπάλα (από το εμπρόσθιο τμήμα του μοσχαριού με περιεκτικότητα λίπους από 3 έως 8%).
  • Η μελάσα ζαχαροκάλαμου είναι ένα παχύρρευστο σιρόπι με πλούσια γλυκόπικρη γεύση και εξωτικό άρωμα, ιδανικό για σάλτσες ντομάτας και συνταγές με κιμά. Είναι ένα θρεπτικό προϊόν πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο.
  • Εάν δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μελάσα, η μαύρη ζάχαρη είναι μία εξίσου καλή, δοκιμασμένη  εναλλακτική λύση.
  • Απολαμβάνουμε το chilli με τη συνοδεία ρυζιού, πατάτας στο φούρνο, ζεστού ψωμιού, κρύας μπύρας ή ενός αχνιστού καφέ, όπως το προτιμούν οι cowboys!
  • Επίσης, εάν αγαπάτε το αβοκάντο, όπως εγώ, το chilli ταιριάζει υπέροχα με guacamole.

Καλή επιτυχία!