Σελίδες

1 Οκτ 2013

THINK YUMMY


Αφράτη Μηλόπιτα

Μια ομορφιά για τα γκρίζα πρωινά!



 Μόλις έπιασαν οι πρώτες δροσιές, τσακώνω τον εαυτό μου να αναζητά τη ζεστασιά της μεγάλης κουζίνας της μαμάς και τις μικρές γευστικές απολαύσεις που γεμίζουν την καρδιά μου.

Ξέρω, ξέρω ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα…. Αν και δεν αγαπώ τα μήλα, βρίσκω αξεπέραστο το συνδυασμό μήλο-κανέλα στο τσάι μου και λατρεύω τα αμαρτωλά επιδόρπια με μήλο και κανέλα.

Υποδέχομαι λοιπόν το φθινόπωρο με την αφράτη και πολύ μυρωδάτη μηλόπιτα-κέικ της μαμάς μου.

 Υλικά:

  • 3 μεγάλα ξινόμηλα 
  • 1 ½  φλ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 1 φλ. αραβοσιτέλαιο 
  • 2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
  • 1 κ.γλ. (φουσκωτή) μπέικιν πάουντερ 
  • 1 ποτηράκι του λικέρ κονιάκ 
  • 1 κ.γλ. (φουσκωτή) σόδα φαγητού 
  • 3 κ.σ. κανέλα 
  • ½ φλ. τσαγιού καρύδια χονδροκοπανισμένα 
  • ½ φλ. τσαγιού σταφίδες ξανθές 
  •  1 αβγό (προαιρετικά) 
  • βούτυρο για το ταψί 
  • ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα (προαιρετικά) 

Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC, στον αέρα. 
  2.  Τρίβουμε τα ξινόμηλα στο ρεντέ. 
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε απαλά με μία κουτάλα τα τριμμένα ξινόμηλα, την κρυσταλλική ζάχαρη, το αραβοσιτέλαιο, την κανέλα, τα καρύδια, τις σταφίδες και το αβγό. 
  4.  Σε ένα δεύτερο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ρίχνουμε το μείγμα στο πρώτο μας  μπολ. 
  5.  Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ,  το χύνουμε  στο μείγμα μας και ανακατεύουμε απαλά με την κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί. 
  6. Βουτυρώνουμε ένα ταψί μεσαίου μεγέθους (διαμέτρου 26 εκ). 
  7. Στρώνουμε τον πάτο του ταψιού με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (κόβουμε στις διαστάσεις του πάτου του ταψιού – δεν πρέπει να έχουμε περισσεύματα χαρτιού στα πλαϊνά). 
  8. Ψήνουμε στους 180ºC, στον αέρα, για 1 ώρα. 
  9. Βγάζουμε τη μηλόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ταψί για 10 περίπου λεπτά και μετά την αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα. 
  10. Λίγο πριν το σερβίρισμα, πασπαλίζουμε προαιρετικά με ζάχαρη άχνη.

Συμβουλές της μαμάς:

  • Η μηλόπιτα έχει ψηθεί σωστά, όταν αρχίσει να ξεκολλά από τα πλαϊνά του ταψιού. 
  • Μέχρι να στερεοποιηθεί η επιφάνεια του μείγματος, δεν τοποθετούμε χαρτί για προστασία καψίματος. 
  • Προτιμούμε τις ξανθές σταφίδες από τις μαύρες, καθώς οι πρώτες φουσκώνουν πιο καλά στο ψήσιμο. 
  • Επειδή η ζάχαρη άχνη απορροφάται πολύ γρήγορα από τη μηλόπιτα, καλό είναι να αφήνουμε το πασπάλισμα για λίγο πριν από το σερβίρισμα. 
  • Απολαμβάνουμε τη μηλόπιτα χλιαρή ή κρύα με τη συνοδεία αχνιστού καφέ, τσαγιού ή μίας μπάλας παγωτού βανίλιας.

Καλή επιτυχία!

Φωτογραφία από: 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου