Σελίδες

30 Ιαν 2013

THINK YUMMY

Χειμωνιάτικη Σούπα Λαχανικών


Το κρύο καλά κρατεί και αυτή την εβδομάδα. Ανυπομονώ να γυρίσω σε ένα ζεστό σπιτάκι και για πρώτη φορά στη ζωή μου λαχταρώ μία ζεστή σουπίτσα, διαφορετική όμως από εκείνη της παρηγοριάς του γριπωμένου. Ετοιμοπόλεμη με τα λαχανικά εποχής στις σακούλες, μια μπαγκέτα παραμάσχαλα, τα τυριά μου στο ψυγείο, τα μπαχαρικά μου σε παράταξη και τα χωριάτικα λουκάνικα έτοιμα για τσιτσίρισμα στο τηγάνι, λίγα πράγματα θα μπορούσαν να με βγάλουν από το σπίτι μου απόψε.

Υλικά (για 4 άτομα): 
  •  1 ½ λίτρο ζωμό λαχανικών (κατά προτίμηση σπιτικό)
  • 2 κολοκυθάκια 
  • 2 καρότα 
  • 1 πράσο 
  • 2 μέτριες πατάτες 
  • 1 ξερό κρεμμύδι 
  • 3 κλωναράκια σέλινο 
  • 1 ώριμη ντομάτα ή κονκασέ ντομάτας 
  • 3 – 4 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 4 φέτες καπνιστή γαλοπούλα fouantre ή μπέικον 
  • 1 πρέζα γλυκιά πάπρικα 
  • 1 πρέζα βασιλικό 
  • 1 πιπεριά τσίλι ή ½ κ.γλ. μπούκοβο (προαιρετικά για ελαφρώς καυτερή γεύση) 
  • Αλάτι 
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο 
  • Παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη για το γαρνίρισμα    
Εκτέλεση:
  1. Τρίβουμε την ντομάτα στον τρίφτη και την περνάμε από ψιλό σουρωτήρι.
  2. Ψιλοκόβουμε ομοιόμορφα τα λαχανικά και τη καπνιστή γαλοπούλα ή μπέικον.
  3. Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα μας το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το αλλαντικό της επιλογής μας και την ποικιλία λαχανικών, εκτός από τις πατάτες.
  4. Προσθέτουμε 1 ½ λίτρο ζωμό λαχανικών, τις πατάτες, την ντομάτα, το σέλινο, την πάπρικα, το βασιλικό, την πιπεριά τσίλι ή ½ κ.γλ. μπούκοβο, αλάτι, πιπέρι.
  5. Βράζουμε τη σούπα σε μέτρια φωτιά για 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και τα λαχανικά να αρχίσουν να απελευθερώνουν τις γεύσεις και τα αρώματα τους.  
  6. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. 
  7. Σερβίρουμε τη σούπα μας σε βαθύ πιάτο και γαρνίρουμε στο κέντρο με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.  
  8. Συνοδεύουμε τη σούπα μας με κρουτόν ή φέτες από μπαγκέτα με τριμμένο τυρί, περασμένες από το γκριλ (½ περίπου λεπτό, τόσο δηλ. όσο χρειάζεται για να λιώσει το τυρί).
Συμβουλές:   
  • Ο ζωμός λαχανικών είναι η βάση της σούπας μας, ενώ προσθέτουμε εποχικά λαχανικά της αρεσκείας μας (π.χ. στην παραπάνω σούπα μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αρακά). Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1 ½ λίτρο νερό και να δώσουμε έξτρα γεύση μόνο με τα μυρωδικά και μπαχαρικά της επιλογής μας.
  • Προτιμούμε τους σπιτικούς ζωμούς λαχανικών από τις κύβους, οι οποίοι δεν περιέχουν πρόσθετα βελτιωτικά. Όμως επειδή ο χρόνος πιέζει και η ευκολία προηγείται, εάν επιλέξουμε τον κύβο, προσέχουμε με την ποσότητα του αλατιού που θα προσθέσουμε γιατί είναι πιθανόν ο ζωμός μας να είναι ήδη αλατισμένος. 
  • Η πατάτα όταν μαλακώσει και πολτοποιηθεί δίνει πυκνή υφή στη σούπα μας, καθώς το άμυλο τη βοηθά να δέσει. Εάν όμως προτιμούμε τη σούπα μας αραιή, μπορούμε να αφαιρέσουμε εντελώς τις πατάτες από τη συνταγή μας. 
  • Επειδή το χειμώνα είναι πολύ πιθανό να μη βρούμε αρκετά ώριμες ντομάτες με πλούσιο χρώμα και άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας ή εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε κονκασέ ντομάτας. 
  • Απολαμβάνουμε τη σούπα μας με τη συνοδεία ψωμιού με λιωμένο τυρί. Επιλέγω μία μαλακιά Mozzarella ή Camembert, που όμως αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον πασπαλισμένα με μία πρέζα γλυκιάς πάπρικας ή εναλλακτικά τα πιο σκληρά Μετσοβόνε ή Γραβιέρα. 
  • Διατηρούμε τη σούπα λαχανικών στο ψυγείο, μέσα σε ένα δοχείο φύλαξης που κλείνει αεροστεγώς – καλό είναι να το γεμίσουμε μέχρι πάνω ώστε να μην υπάρχει αέρας - έως και 3-4 ημέρες. Μάλιστα, πιστεύω ότι η σούπα μας σερβίρεται την επόμενη μέρα με βελτιωμένη γεύση και άρωμα. 
  • Εάν η σούπα μας βγάλει λάδι στην επιφάνεια, καλό είναι να παραμείνει - όσο θα βρίσκεται στο ψυγείο -, καθώς έτσι συντηρείται καλύτερα. Εάν επιθυμούμε, αφαιρούμε το λάδι πριν τη ζεστάνουμε. 
  • Σερβίρουμε τη σούπα μας ως ορεκτικό/πρώτο πιάτο σε μικρά μπολ, υπολογίζοντας 1 φλιτζάνι/άτομο και τη συνοδεύουμε απαραιτήτως από φαρδιά κουτάλια, ώστε οι καλεσμένοι μας να πιάνουν τα κομμάτια. 
  • Σερβίρουμε τη σούπα μας ως κυρίως πιάτο σε βαθύ πιάτο σούπας, υπολογίζοντας 1 ½ - 2 φλιτζάνια/άτομο και τη συνοδεύουμε απαραιτήτως από φαρδιά κουτάλια, ώστε οι καλεσμένοι μας να πιάνουν τα κομμάτια.

 Καλή όρεξη!

 Φωτογραφία από: 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου