Lately, I am on the hunt for healthier but
quick and tasty breakfast / afternoon pick-me-ups, that will bring a fresh
boost to my morning or keep me full all the way to dinner. So, I decided to
jump on the smoothie wagon and start sipping on the perfect combo: orange juice
for vitamin C and hydrating zestiness, strawberries for delicious sweetness and
pink colour, a banana for flavour , potassium and an extra smooth, creamy
texture coupled with calcium packed greek yogurt or yogurt ice cream. If you
ask me, there’s no better way to incorporate fresh ingredients, vitamins and natural
sweetness to a number with chill attitude that screams summer!
Ingredients (serves 1):
- ½ cup orange juice
- ½ cup fresh strawberries (4-5 large berries diced)
- 1 medium ripe banana (quartered and frozen)
- 1 ball/scoop yogurt ice-cream or 1 cup Greek yogurt
- 4-5 large ice cubes
- 1 strawberry and mint leaf or basil leaf for garnish
Instructions:
- Wash thoroughly the fresh strawberries, remove stems and dice them.
- Peel the banana and cut it into slices.
- Place the orange juice, strawberries and banana into a blender.
- Blend the ingredients on medium speed for a few minutes, until well blend.
- Stop the blender and stir the mixture away from the sides and near the blade, add the ice-cream or yogurt and keep blending on high speed for 1 more minute.
- Stop the blender, add the ice cubes, turn blender to highest setting and mix until all ingredients are thoroughly blended.
- Pour in a glass or mason jar.
- Garnish with a strawberry and a mint or basil leaf and serve immediately.
Tips:
- Prefer fresh-pressed or squeezed orange juice for a nutrient boost.
- Freeze ripe bananas ahead.
- A little Greek yogurt fills out texture beautifully, in just about all smoothies.
- Always add the ice cubes in the end for a frosty smoothie.
- Could add a little honey for extra sweetness .
- Garnish with a basil or mint leaf to give some savory flavor.
- Keep one strawberry for styling.
- Let the smoothie sit for a minute and it will get creamier.
- Love to serve smoothies in mason jars, instead of the conventional tall glasses, while they are still frosty.
- Enjoy the smoothie with cookies, cupcakes or sandwiches.
Enjoy a delicious sip!
* Collage of photos from Pinterest
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------* Collage of photos from Pinterest
Βελούδινο Φράουλα & Μπανάνα Smoothie
Υλικά (1 μερίδα):
- ½ φλ. χυμός πορτοκάλι
- ½ φλ. φρέσκιες φράουλες (4-5 μεσαίου μεγέθους)
- 1 μεσαίου μεγέθους ώριμη μπανάνα (κατεψυγμένη και κομμένη σε ροδέλες)
- 1 μπάλα παγωτό γιαούρτι ή 1 φλ. γιαούρτι
- 4-5 μεγάλα παγάκια
- 1 επιπλέον φράουλα και φύλλα μέντας ή βασιλικού για το γαρνίρισμα
Οδηγίες:
- Πλένουμε σχολαστικά τις φράουλες, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τις τεμαχίζουμε.
- Ξεφλουδίζουμε την μπανάνα και την κόβουμε σε ροδέλες.
- Βάζουμε το χυμό πορτοκάλι, τις φράουλες και την μπανάνα στην κανάτα του μπλέντερ.
- Χτυπάμε τα υλικά στη μεσαία ταχύτητα για λίγα λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Σταματάμε το μπλέντερ και απομακρύνουμε τυχόν μείγμα από τα πλαϊνά της κανάτας και τη λεπίδα του μπλέντερ, προσθέτουμε την μπάλα παγωτού ή το γιαούρτι και χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα για ακόμα 1 λεπτό.
- Σταματάμε το μπλέντερ, προσθέτουμε στο μείγμα τα παγάκια και ξαναχτυπάμε όλα τα υλικά στη δυνατή ταχύτητα έως ότου δέσουν και γίνουν ένα παχύρρευστο μείγμα.
- Αδειάζουμε το smoothie σε ένα ποτήρι ή mason βάζο.
- Γαρνίρουμε με μία φράουλα και ένα φύλλο μέντας ή βασιλικού και σερβίρουμε αμέσως.
Συμβουλές:
- Προτιμούμε φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι.
- Φροντίζουμε να έχουμε καταψύξει μία ώριμη μπανάνα.
- Λίγη ποσότητα γιαουρτιού προσδίδει βελούδινη, πλούσια υφή, σε όλα σχεδόν τα smoothies.
- Προσθέτουμε τα παγάκια πάντα τελευταία, για να δροσίσουν αποτελεσματικά χωρίς να αποδυναμώσουν τη γεύση και την υφή του μείγματος νερώνοντας το.
- Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο μέλι για ενισχυμένη γλυκιά γεύση.
- Γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού ή μέντας για πιπεράτη αρωματική γευστική σπιρτάδα.
- Κρατάμε στην άκρη μια φράουλα για το γαρνίρισμα.
- Αφήνουμε το smoothie να "ξεκουραστεί" για 1 λεπτό και αμέσως αποκτάει μια βελούδινη, κρεμώδη υφή.
- Αγαπημένος μου τρόπος σερβιρίσματος είναι σε mason βάζα, αντί για τα συμβατικά ψηλά ποτήρια, ενώ το smoothie είναι ακόμα παγωμένο.
- Απολαμβάνουμε το φρουτοποτό μας με cookies, cupcakes ή σάντουιτς.
Στην υγειά σας!
Yummmy!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαχταριστό!
Καλό καλοκαίρι :)
beautyfollower.blgospot.gr