Σελίδες

17 Ιουλ 2013

THINK YUMMY

Τυλιχτά Ροδάκινα με Προσούτο

Viva Italia


Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα ελαφρύ γεύμα με φρέσκα, εποχιακά προϊόντα και ελάχιστο χρόνο ετοιμασίας.

Επιλέγω λοιπόν ζουμερά, γλυκά και δροσιστικά ροδάκινα, τα οποία αυτή την εποχή βρίσκονται στα καλύτερά τους.  Τυλιγμένα με ώριμο, αλμυρό προσούτο αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό για ένα ορεκτικό με άρωμα Ιταλίας, ενώ με τη συνοδεία πράσινης σαλάτας και τη συντροφιά ενός ροζέ κρασιού συνθέτουν ένα απίστευτο καλοκαιρινό γεύμα.

Υλικά για 18 ορεκτικά:
  • 3 ροδάκινα
  • 18 λεπτές φέτες προσούτο
  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
 
Εκτέλεση:
  1. Πλένουμε καλά  τα ροδάκινα.
  2. Αφαιρούμε τη σάρκα τους ακολουθώντας την εξής διαδικασία: Βράζουμε νερό σε μία κατσαρόλα μετρίου μεγέθους
    Χαράσουμε σε Χ το κάτω μέρος τους (αντίθετα από το κοτσάνι)
    Γεμίζουμε ένα βαθύ σκεύος με κρύο νερό και πάγο
    Βουτάμε τα ροδάκινα ένα-ένα στο βραστό νερό για 30 δευτερόλεπτα και απευθείας ένα-ένα τα ρίχνουμε στο κρύο νερό για 30 δευτερόλεπτα
    Με ευκολία αφαιρούμε τη φλούδα
    Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα ροδάκινα
  3. Αφήνουμε τα ροδάκινα στο χυμό του λεμονιού για να μη μαυρίσουν και ξεκινάμε να τεμαχίζουμε σε 6 φέτες το καθένα.
  4. Τυλίγουμε κάθε φέτα ροδάκινο με μία φέτα προσούτο.
  5. Τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα με την κομμένη τους πλευρά προς τα κάτω.
  6. Τα σερβίρουμε αμέσως ή αλλιώς τα συντηρούμε στο ψυγείο μέχρι να είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα.
 Υλικά για τη σαλάτα:
  • Ρόκα ή /και baby σπανάκι
  • 1 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
  • 2 κ. γλ.  χυμός λεμονιού
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • τυρί ricotta ή εναλλακτικά ανθότυρο 
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
   
Εκτέλεση:
  1. Ανακατέβουμε το ξύδι, το χυμό λεμονιού και το αλάτι, μέχρι να διαλυθεί το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.                        
  3. Σκουπίζουμε καλά τη σαλάτα μας, ώστε να είναι εντελώς στεγνή και τη χωρίζουμε στα πιάτα μας.
  4. Λίγο πριν το σερβίρισμα περιχύνουμε τα σαλατικά με τη βινεγκρέτ, τρίβουμε πιπέρι και πασπαλίζουμε με τυρί ricotta ή ανθότυρο.
  5. Σερβίρουμε.
 
Συμβουλές:  

  • Εναλλακτικά θα μπορούσαμε να  ψήσουμε τα ροδάκινα με τη φλούδα τους  στο grill, αφού πρώτα τα έχουμε περάσει με ελαιόλαδο με τη βοήθεια ενός πινέλου, ώστε να μη κολλήσουν.
  • Η συνταγή μας έχει άρωμα Ιταλίας, όμως θα μπορούσαμε  να χρησιμοποιήσουμε υλικά με άρωμα Ελλάδας, όπως π.χ. προσούτο Καρπενησίου ή ανθότυρο αντί για ricotta.
  • Επειδή τα ροδάκινα είναι ευαίσθητα στη ζέστη, εάν τα ορεκτικά μας δε φαγωθούν αμέσως, θα πρέπει να μπουν στο ψυγείο.
  • Είναι σημαντικό η σαλατά μας να είναι εντελώς στεγνή πριν το σερβίρισμα, ώστε η κατάλληλη ποσότητα βινεγκρέτ να σταθεί πάνω στα σαλατικά δίνοντάς τα μία ελαφριά γυαλάδα,  αποφεύγοντας έτσι να γλιστρήσει στον πάτο του πιάτου δημιουργώντας λιπαρές λιμνούλες. Προσθέτουμε τη βινεγκρέτ πάντα στο τέλος, ώστε να μη μαραθούν τα σαλατικά μας από την οξύτητά της.
  • Απολαμβάνουμε το πιάτο μας με τη συνοδεία ενός δροσερού Ελληνικού ροζέ κρασιού ή ενός αφρώδες Ιταλικού Prosecco.

Καλή Επιτυχία!

Φωτογραφία από: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου