Σελίδες

29 Απρ 2013

THINK YUMMY

Τηγανίτες με λεμόνι και παπαρουνόσπορο



Οι αμερικάνικες τηγανίτες - pancakes συγκαταλέγοναται ανάμεσα στις μικρές, απλές γευστικές απολαύσεις που με χαλαρώνουν και μου φτιάχνουν τη διάθεση. Όταν ήμουν μικρή ήταν το σνακ του χαϊδολογήματος, ενώ μεγαλώνοντας αποτελούν το σνακ της παρηγοριάς μετά απο μία δύσκολη μέρα.

Πρόσφατα είχα καλεσμένους για brunch και αντί να ακολουθήσω την κλασσική, βασική συνταγή, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω εποχιακά υλικά - όπως λεμόνια και φράουλες - και να ακολουθήσω για αλλαγή την παρακάτω συνταγή για αρωματικές τηγανίτες με μαλακή υφή, που κυριολεκτικά λιώνουν στο στόμα!

Υλικά για 8-10 μέτριες τηγανίτες

Υλικά για τη βασική συνταγή:
  • 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (120 γρ)
  • 1 κ.γλ. baking powder
  • 1/2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 2 κ.σ. λευκή ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1  φλ. ξινόγαλο (240 γρ)
  • 1 μεγάλο αβγό
  • 2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο 
Επιπρόσθετα υλικά:
  • 1 κ. σ. ξύσμα λεμονιού 
  • 1 κ.γλ.  εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ. σ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 1 κ.σ. παπαρουνόσπορος
  • φράουλες για γαρνίρισμα
  • ζάχαρη άχνη για γαρνίρισμα

Απαραίτητα Εργαλεία:
  • 1 αντικολλητικό τηγάνι μεσαίου μεγέθους
  • 1 πινέλο για ομοιόμορφο βουτύρωμα του τηγανιού 
  • 1 σπάτουλα
  • 1 κουτάλα
  • 1 τρίφτης

Εκτέλεση:
  1. Σε ένα  μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, τη μαγειρική σόδα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού.
  2. Σε ένα άλλο μπολ ανακετεύουμε  το ξινόγαλο, το αβγό, το λιωμένο βούτυρο, το εκχύλισμα βανίλιας και το χυμό λεμονιού.
  3. Ρίχνουμε τα υγρά συστατικά στα στέρεα, προσθέτουμε τον παπαρουνόσπορο και ανακατεύουμε πολύ καλά με μία σπάτουλα μέχρι να γίνει το μείγμα ένας ομοιογενής χυλός.
  4. Αφήνουμε το χυλό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
  5. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι μεσαίου μεγέθους σε μέτρια φωτιά και βουτυρώνουμε όλη την επιφάνειά του με τη βοήθεια ενός πινέλου.
  6. Ρίχνουμε 1/2 κουτάλα από το χυλό στο τηγάνι και το κινούμε ώστε να σχηματιστεί ένας δίσκος (για μικρές τηγανίτες υπολογίζω 2 κ.σ. χυλό).
  7. Ψήνουμε για 2 περίπου λεπτά μέχρι να αρχίσει να ροδίζει από την κάτω πλευρά και βγάλει μικρές φουσκάλες από την πάνω πλευρά.
  8. Γυρνάμε την τηγανίτα με μία σπάτουλα, την ψήνουμε για άλλα 2 λεπτά και σερβίρουμε σε μία πιατέλα.
  9. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός, σερβίροντας τις τηγανίτες τη μία πάνω στην άλλη και τις σκεπάζουμε με μία πετσέτα, ώστε να διατηρηθούν ζεστές μέχρι να τις σερβίρουμε στους καλεσμένους μας.
Συμβουλές:  

  • Το μυστικό της επιτυχίας είναι το σωστό πάχος της τηγανίτας (ούτε πολύ λεπτές, ούτε πολύ χοντρές) και το σωστό ψήσιμο. 
  • Προτιμώ ξινόγαλο αντί για γάλα, γιατί αφρατεύει πολύ τις τηγανίτες μου.
  • Σερβίρουμε τις τηγανίτες πάντα ζεστές.
  • Απολαμβάνουμε τις τηγανίτες της βασικής συνταγής με τη συνοδεία βουτύρου και μαρμελάδας ή γλυκού του κουταλιού,  ζάχαρης άχνης και φραουλών ή φρούτων του δάσους, ξινόκρεμας και μελιού, κανέλας, μπανάνας και αλείμματος σοκολάτας,  maple syrup.
  • Εναλλακτικά μπορούμε να προσθέσουμε στη βασική συνταγή ξύσμα πορτοκαλιού ή φρούτα του δάσους.
  • Αγαπημένος μου τρόπος σερβιρίσματος των τηγανιτών λεμονιού με παπαρουνόσπορο είναι η μία πάνω στην άλλη σε μία μικρή τουρτιέρα και διακοσμημένες με κατακόκκινες λαχταριστές φράουλες και άχνη ζάχαρη στην κορυφή του πύργου από τηγανίτες.
 Καλή Επιτυχία!

Φωτογραφία από:  1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου