Frittata Λαχανικών
Αγαπώ τις γρήγορες, ευέλικτες συνταγές που μου επιτρέπουν
να φτιάξω κάτι νόστιμο μεσοβδόμαδα με ό,τι βρίσκεται διαθέσιμο στο ψυγείο μου.
Ας μη ξεγελιόμαστε όμως, η συνταγή της ημέρας δεν είναι
γαλλική ομελέτα, δεν είναι ισπανική tortilla, αλλά είναι ιταλική frittata! Απαραίτητο συστατικό τα αβγά, ενώ για τα
υπόλοιπα αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη….
Υλικά:
- 3 μεγάλα αβγά
- 3 ασπράδια αβγών
- 2 κ.σ. γάλα
- ½ κ.γλ. αλάτι
- ¼ κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- ½ φλ. τυρί της αρεσκείας σας (φέτα, κεφαλογραβιέρα, edam, μοτσαρέλα κ.λπ.)
- 1 ½ κ.σ. ανάλατο βούτυρο
- 1 μικρό κολοκυθάκι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1/3 φλ. κατεψυγμένο αρακά, ξεπαγωμένο
- 1 φλ. φρέσκο σπανάκι, καθαρό και ψιλοκομμένο
- ¼ φλ. κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (μόνο το τρυφερό πράσινο μέρος τους)
- 1 ½ κ.γλ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- ½ κ.γλ. φύλλα φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C (στο grill).
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αβγά και τα ασπράδια, τα χτυπάμε με το σύρμα μαζί με το γάλα, ¼ κ.γλ. αλάτι και 1/8 κ.γλ. πιπέρι, μέχρι να αφρατέψουν και κρατάμε το μείγμα στην άκρη.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνουμε στο λιωμένο βούτυρο τα κολοκυθάκια και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με μία κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ελαφρώς καφέ χρώμα.
- Προσθέτουμε τον αρακά , τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 2 λεπτά επιπλέον.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το σπανάκι, το θυμάρι, ¼ κ.γλ. αλάτι, μία πρέζα πιπέρι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας με την κουτάλα μας για 1 περίπου λεπτό ακόμα.
- Ανακατεύουμε 1 κ.σ. μαϊντανό και με το τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το μείγμα αβγών πάνω από τα λαχανικά.
- Μαγειρεύουμε 3-4 λεπτά, ανασηκώνοντας με μία σπάτουλα σιλικόνης τα αβγά περιμετρικά στο τηγάνι για να μπαίνει το μείγμα αβγών κάτω από τα υλικά – χωρίς έτσι να χαλάμε την εμφάνιση της frittata στην επιφάνειά της - , μέχρι οι άκρες της frittata να αρχίσουν να σταθεροποιούνται, ενώ από πάνω είναι ακόμα ρευστή.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε την επιφάνεια της frittata με το τυρί που επιλέξαμε.
- Βάζουμε το τηγάνι κάτω από το grill του προθερμασμένου φούρνου για 2-3 λεπτά μέχρις ότου τα αβγά φουσκώσουν ελαφρώς και το τυρί ροδίσει, προσέχοντας όμως μη στεγνώσει ή καεί η frittata μας.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία (η frittata θα ξεφουσκώσει ελαφρώς).
- Χαλαρώνουμε προσεκτικά τις άκρες με μία σπάτουλα και μεταφέρουμε τη frittata σε μία πιατέλα.
- Γαρνίρουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό (1 κ.σ.) και τα υπόλοιπα κρεμμυδάκια (1 κ.σ.).
- Κόβουμε σε τριγωνικά κομμάτια και σερβίρουμε.
- Απαράβατος κανόνας για την επιτυχία της συνταγής είναι να σοτάρουμε όλα μας τα λαχανικά, ώστε να χάσουν όλα τους τα υγρά, πριν τα προσθέσουμε στο μείγμα αβγών. Θυμόμαστε πάντα ότι οι πατάτες ίσως θέλουν περισσότερο χρόνο μαγειρέματος από τα υπόλοιπα λαχανικά, ενώ τα μανιτάρια και τα κολοκυθάκια περιέχουν πολύ νερό.
- Τα μικρότερα κομμάτια υλικών μαγειρεύονται πιο γρήγορα και χάνουν πιο εύκολα το νερό που περιέχουν.
- Σερβίρουμε τη frittata σε θερμοκρασία δωματίου σε τριγωνικά κομμάτια (όπως την πίτσα). Αποτελεί ιδανική λύση για brunch ή όταν έχουμε πολλούς καλεσμένους.
- Δεν πετάμε τυχόν περισσεύματα frittata, αλλά τα κάνουμε σάντουιτς για το γραφείο. Γεμίζουμε μακρόστενα ψωμάκια με μακρόστενα κομμάτια frittata και ροδέλες ζουμερής ντομάτας, αφού πρώτα τα έχουμε αλείψει με ένα πλούσιο στρώμα μαγιονέζας.
- Αγαπημένος μου τρόπος σερβιρίσματος είναι σε ένα ξύλινο δίσκο κοπής, ξεφεύγοντας έτσι από τις συνηθισμένες πιατέλες σερβιρίσματος.
- Απολαμβάνουμε τη frittata με τη συνοδεία ενός λευκού ή ροζέ κρασιού και μίας ελαφριάς σαλάτας με πράσινες και κόκκινες λόλες, ντοματίνια και μία ελαφριά vinaigrette.
- Μπορούμε να εναλλάσσουμε τα λαχανικά της συνταγής ανάλογα με την εποχή και τις προτιμήσεις μας, κρατώντας πάντα ως βασικό συστατικό τα αβγά. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε στη frittata αλλαντικά. Εάν κρατήσουμε ως βασικά συστατικά τα αβγά και τις πατάτες, τότε έχουμε μία ισπανική tortilla!
- Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τη frittata με την ομελέτα, καθώς κατά την παρασκευή της ομελέτας μαγειρεύουμε το μείγμα αβγού, στη συνέχεια το διπλώνουμε γύρω από τη γέμιση της επιλογής μας και τη σερβίρουμε αμέσως ολόκληρη (μία μερίδα) και ζεστή, ενώ κατά την παρασκευή της frittata μαγειρεύουμε όλα τα υλικά μαζί στο τηγάνι, τελειώνουμε το μαγείρεμα στο φούρνο (grill) και τη σερβίρουμε σε κομμάτια (πολλές μερίδες) σε θερμοκρασία δωματίου.
Καλή Επιτυχία!
Φωτογραφία από: 1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου