Μεσογειακή Σαλάτα Κουσκούς
Για τις ζεστές, νωχελικές καλοκαιρινές μέρες, το
κουσκούς με άρωμα μεσογείου είναι η τέλεια επιλογή. Η ευχάριστα ερεθιστική ξινή
γεύση λεμονιού σε συνδυασμό με την φρεσκάδα του αρώματος του βασιλικού και της γαρίδας,
ζωντανεύει το μεσογειακό καλοκαίρι και στην κουζίνα μας.
Υλικά για 6 άτομα :
- 500 γρ. κουσκούς (1κουτί)
- ½ κιλό γαρίδες καθαρισμένες
- 170 γρ. τυρί φέτα
- 1 μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη
- 2 μικρά αγγούρια (ή ένα μεγάλο αγγούρι) ξεσποριασμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους ή φασολάκια, κατά προτίμηση μπαρμπούνια, πλυμένα και καθαρισμένα από τις ίνες τους κομμένα με το χέρι σε μικρά καρέ (μέγεθος μπουκιάς)
- 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- ½ φλιτζάνι φρέσκα φύλλα μέντας κομμένα ή φύλλα βασιλικού
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- Χυμός από 1 λεμόνι
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ξεφλουδίζουμε, ξεσποριάζουμε και κόβουμε το/α αγγούρι/α σε μικρούς κύβους.
- Ψιλοκόβουμε την ντομάτα, τα κρεμμυδάκια και την πιπεριά.
- Στύβουμε 1 λεμόνι.
- Ετοιμάζουμε το κουσκούς σύμφωνα με τις οδηγίες στο κουτί. Συνήθως μετράω τόσα φλιτζάνια νερό, όσα και το κουσκούς. Δηλαδή, αν βάλω στο μπολ 2 φλιτζάνια κουσκούς, μετράω 2 φλιτζάνια βραστό νερό.
- Σκεπάζουμε το κουσκούς με μία πετσέτα και το αφήνουμε για 5 περίπου λεπτά μέσα στο βραστό νερό, μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι, σοτάρουμε τις γαρίδες για 5 περίπου λεπτά σε μέτρια φωτιά, ενώ ταυτόχρονα τις αλατοπιπερώνουμε .
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε ελαφρώς όλα τα υλικά.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πάλι ελαφρώς.
- Βγάζουμε την πετσέτα από το κουσκούς και το ανακατεύουμε με ένα πιρούνι για να ξεχωρίσουν οι κόκκοι και να γίνει αφράτο.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το κουσκούς με τα κομμένα λαχανικά και τις γαρίδες.
- Περιχύνουμε ελαιόλαδο και το χυμό του λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά με δύο κουτάλες.
- Πασπαλίζουμε με φύλλα μέντας ή βασιλικού και τριμμένη φέτα.
Συμβουλές:
- Το κουσκούς που επιλέγω για τη συγκεκριμένη συνταγή είναι ψιλοσπασμένο πλιγούρι (σιμιγδάλι σκληρού σιταριού) και όχι ζυμαρικό.
- Για να φαίνονται οι γαρίδες μας μεγαλύτερες, αφού τις έχουμε καθαρίσει από τα κελύφη, τις χαράζουμε με ένα μαχαίρι ξεφλουδίσματος στη μέση – κατά μήκος της ράχης τους, χωρίς να χωρίσουμε τελείως τις δύο πλευρές (σαν πεταλούδα). Αυτός είναι επίσης ένας εύκολος τρόπος για να αφαιρέσουμε το έντερο από τη ράχη τους.
- Στην περίπτωση που θέλουμε να κόψουμε τα αγγούρια με τη φλούδα, προτιμούμε τα βιολογικά.
- Για να παραμείνουν τα φασολάκια τραγανά και να διατηρήσουν το ζωηρό πράσινο χρώμα τους, τα βράζουμε καθαρισμένα για 8 περίπου λεπτά, μέχρι δηλαδή να μαλακώσουν ελαφρώς, αλλά να παραμείνουν κάπως τραγανά. Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με παγάκια και παγωμένο νερό. Τα αφήνουμε εκεί για 10 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε καλά.
- Μπορούμε επίσης να σερβίρουμε τη σαλάτα κουσκούς με καπνιστό σολομό
και άνηθο ή εναλλακτικά με κομματάκια κοτόπουλου, αντί για γαρίδες.
Φωτογραφία από: 1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου