Σελίδες

13 Φεβ 2012

THINK YUMMY

Fudgy Brownies



Όταν εργαζόμουν στην Αγγλία, η αγαπημένη φίλη και συνάδελφος, Barbara, κάθε Παρασκευή μας γλύκαινε με υπέροχα, σπιτικά brownies, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνάντησης του τμήματός μας.

Όταν αποφάσισα να επιστρέψω στην Ελλάδα, η Barbara μου έδωσε την πολυαγαπημένη συνταγή των Fudgy Brownies και μοιράστηκε μαζί μου τα μυστικά της επιτυχίας της.

Η παρακάτω συνταγή ήταν το καλύτερο αποχαιρετιστήριο δώρο για μία chocaholic σαν εμένα και τη μοιράζομαι τώρα με τους απανταχού λάτρεις της σοκολάτας.

Χρόνος ετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 40-45 λεπτά 

Υλικά:
  • 140 γρ. ανάλατο βούτυρο και επιπλέον για το βουτύρωμα του ταψιού
  • 200 γρ. σοκολάτα, min 50% κακάο 
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 1 πρέζα αλάτι 
  • 2 κουτ. γλυκού βανίλια 
  • 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 1 ασπράδι ενός μεγάλου αυγού σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 85 γρ. αλεύρι απλό

Απαραίτητα εργαλεία:
  • 1 τετράγωνο ταψάκι 18 εκ. (εγώ χρησιμοποιώ ένα ταψάκι 20 Χ 20 εκ.)
  • 1 κατσαρόλα και 1 ανοξείδωτο μπολ, ιδανικό για μπεν μαρί 
  • Ζυγαριά 
  • Μίξερ 
  • Αντικολλητικό χαρτί / λαδόκολλα 
  • Οδοντογλυφίδες

Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. 
  2. Βουτυρώνουμε ελαφρώς ένα ταψάκι και απλώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί /λαδόκολλα. 
  3. Λιώνουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (σε μπολ που έχουμε τοποθετήσει πάνω από κατσαρόλα με νερό που βράζει). 
  4. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα έως ότου κρυώσει ελαφρώς. 
  5. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια και τα χτυπάμε όλα μαζί.  Το μείγμα θα αποκτήσει μία ελαφρώς κοκκώδη υφή. 
  6. Προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά και το ασπράδι, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 
  7. Προσθέτουμε το αλεύρι και το χτυπάμε για  30 δευτερόλεπτα – 1 λεπτό έως  ότου το μείγμα γίνει παχύρευστο και απαλό. 
  8. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και το ψήνουμε για 40-45 λεπτά. Δοκιμάζουμε με μία οδοντογλυφίδα, την οποία μπήγουμε στο κέντρο των brownies, και εάν  βγει υγρή (με υγρό βούτυρο προσκολλημένο πάνω της), ψήνουμε για 5-8 λεπτά ακόμη. Δοκιμάζουμε ξανά και εάν η οδοντογλυφίδα βγεί με μικρά, υγρά κομματάκια προσκολλημένα πάνω της, τα brownies είναι έτοιμα. 
  9. Αφήνουμε το ταψάκι σε μία σχάρα έως ότου κρυώσει, ώστε να μπορούμε να το πιάσουμε. Ξεφορμάρουμε και αναποδογυρίζουμε σε μία λεία επιφάνεια και αφαιρούμε τη λαδόκολλα. Αναποδογυρίζουμε ξανά πάνω στη σχάρα και αφήνουμε τα brownies να κρυώσουν καλά. 
  10. Κόβουμε τα brownies σε 9 μεγάλα ή 16 μικρότερα τετράγωνα κομμάτια.

Συμβουλές:

  • Το μυστικό της επιτυχίας είναι το σωστό ψήσιμο των brownies,  γι’ αυτό πρέπει να ξεκινήστε να τα δοκιμάζετε με μία οδοντογλυφίδα μετά από τα πρώτα 20 λεπτά ψησίματος και μετά από 10 λεπτά ξανά.

    Εάν η οδοντογλυφίδα βγει υγρή, με υγρό βούτυρο προσκολλημένο πάνω της, τα brownies θέλουν επιπλέον ψήσιμο.

    Εάν η οδοντογλυφίδα βγει με μικρά, υγρά κομματάκια προσκολλημένα πάνω της, τα brownies είναι έτοιμα.

    Εάν η οδοντογλυφίδα βγει εντελώς καθαρή, τα brownies έχουν ψηθεί περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται. Εάν έχετε αμφιβολία,  βγάλτε τα από το φούρνο – είναι καλύτερο να είναι λιγότερο ψημένα, παρά παραψημένα. 
  • Τα brownies σφίγγουν όταν κρυώσουν και πιστεύω ότι είναι πολύ καλύτερα την επόμενη μέρα.
  • Διατηρούνται για 2 – 3 ημέρες σε αεροστεγές μεταλλικό κουτί ή τάπερ .
  • Μπορείτε να τα σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεσταμένα σε φούρνο μικροκυμάτων μαζί με παγωτό ή κρέμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου