Σελίδες

26 Ιαν 2014

THINK YUMMY

Το αφράτο κέικ με κακάο της θείας Ρούλας 

No fuss, no mess, one bowl cake!


Η θεία Ρούλα, είναι πάντα βιαστική, παρασυρμένη θα έλεγα από τους γρήγορους ρυθμούς της πρωτεύουσας, αλλά ταυτόχρονα καταφέρνει να διατηρεί πεισματικά τη χαλαρή, Θεσσαλονικιώτικη διάθεση. Το κέικ της βρίσκει πάντα χρόνο να το φτιάξει, ενώ με εντυπωσιακή ευκολία ανοίγει φύλλο για την πίτα της γιαγιάς, έτσι στα χαλαρά!

Μιας και ζούμε στην εποχή των 30 minute meals, "έκλεψα" από τη θεία Ρούλα τη συνταγή για το αφράτο κέικ με κακάο, που ολοκληρώνεται με επιτυχία χωρίς πολλούς πειραματισμούς, δοκιμές, πρόβες, μέσα σε λίγα λεπτά με χτύπημα στο χέρι σε ένα μονάχα μπολ, όταν δεν έχεις όρεξη για πολλές φασαρίες! Και το καλύτερο απ’ όλα, διατηρείται αφράτο για μέρες.

 Υλικά:
  • 2 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 αβγά
  • 9 κ.σ. κακάο
  • 2 βανίλιες (σωληνάρια)
  • 250 γρ. μαργαρίνη λιωμένη (δηλ. 1 βιτάμ)
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. γάλα
  • 1 κ.γλ. (κοφτό) μαγειρική σόδα
  • 1 φλ. χλιαρό νερό

Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC. 
  2. Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε μέτρια φωτιά. 
  3. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη ζάχαρη, με τα αβγά, το κακάο, τις βανίλιες και μετά τη λιωμένη (χλιαρή) μαργαρίνη, ανακατεύοντας πάντα με μία κουτάλα. 
  4. Ανακατεύουμε αλεύρι με μπέικιν πάουντερ στα φλιτζάνια μας, ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ, προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  5. Διαλύουμε τη σόδα στο φλιτζάνι με χλιαρό νερό, το χύνουμε  στο μείγμα μας και ανακατεύουμε απαλά με την κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  6. Βουτυρώνουμε ένα ταψί Νο28: διαμέτρου 28 εκ. 
  7. Στρώνουμε τον πάτο του ταψιού με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (κόβουμε στις διαστάσεις του πάτου του ταψιού – δεν πρέπει να έχουμε περισσεύματα χαρτιού στα πλαϊνά). 
  8. Ψήνουμε στους 180ºC (πάνω-κάτω), για 30 με 35 λεπτά. 
  9. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ταψί για 10 περίπου λεπτά.
  10.  Λίγο πριν το σερβίρισμα, πασπαλίζουμε προαιρετικά με ζάχαρη άχνη.
Συμβουλές:
  • Το κέικ έχει ψηθεί σωστά, όταν αρχίσει να ξεκολλά από τα πλαϊνά του ταψιού.
  • Το μείγμα μας είναι αρκετά ρευστό (όχι ιδιαίτερα σφιχτό) όταν το βάζουμε στο φούρνο.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε ξύσμα πορτοκαλιού, χονδροκοπανισμένα καρύδια ή φουντούκια.
  • Επειδή η ζάχαρη άχνη απορροφάται πολύ γρήγορα από το κέικ, καλό είναι να αφήνουμε το πασπάλισμα για λίγο πριν από το σερβίρισμα.
  • Απολαμβάνουμε το κέικ κακάο με τη συνοδεία αχνιστού καφέ, τσαγιού ή μίας μπάλας παγωτού βανίλιας.

Καλή επιτυχία!
 
*Όλες οι συνταγές είναι αγαπημένες  και δοκιμασμένες, ενώ οι συμβουλές είναι δοσμένες από προσωπική εμπειρία.

*Επειδή δεν τα καταφέρνω πολύ καλά να αποδώσω τις συνταγές με το φωτογραφικό μου φακό, συνήθως δανείζομαι φωτογραφίες από άλλες, παρόμοιες συνταγές στο διαδίκτυο (φωτογραφία από: http://writes4food.com/2012/10/one-bowl-chocolate-cake-recipe/)